Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 30-03-2010

Reserves herinvesteren, minder overhead en extra aandacht lerarentekort

AOb: Investeer in de klas

Alles in het onderwijs moet zich richten op meer tijd en aandacht voor de leerlingen. Geld voor onderwijs moet rechtstreeks naar de klas. Het moet onmogelijk worden overheidsgeld te verspillen aan onnodige reserves, teveel overhead en bestuurlijke hobby's. Dat is de inzet van de Algemene Onderwijsbond (AOb) voor de komende verkiezingen. Vandaag presenteert de bond het manifest TOPonderwijs.NU. Voorzitter Walter Dresscher: "Onderwijs geeft kinderen kansen en kracht aan de kenniseconomie. Het is nu tijd voor alle ballen op de klas: de beste les door de beste leraar. Investeren loont, er moet gericht geld bij."

De bond wil investeren in beroepsonderwijs, bestrijden van het lerarentekort, een topniveau op de basisschool en op elke school een conciërge. De AOb vraagt om 1,5 miljard aan investeringen en ziet mogelijkheden om veel efficiënter te werken door geld rechtstreeks in de klas te investeren.

Investeer in de klas
Geld moet rechtstreeks naar de leerling. Nu zijn er te veel omwegen voordat het geld in de klas komt. Besturen leggen te grote reserves aan, creëren logge bestuursbureaus, investeren in prestigeprojecten, geven bestuurders topsalarissen. De AOb wil naar klassen van 24 leerlingen, met één bevoegde leraar als uitgangspunt voor de financiering van een school. Door de overhead te verminderen en grote scholen uit elkaar te trekken komen miljarden vrij voor het zogeheten primair proces, de tijd voor de leerling. De AOb wil extra aandacht voor het beroepsonderwijs: meer bevoegde leraren en meer carrièremogelijkheden voor het personeel.

Investeer in onderwijspersoneel
Het beroep van leraar moet aantrekkelijker worden: door tijd om door te studeren, een marktconform salaris en loopbaankansen. En er moet meer tijd per leerling beschikbaar zijn. Nederlandse leraren zijn nu superproductief in vergelijking tot hun buitenlandse collega's: ze hebben vollere klassen dan gemiddeld en draaien veel uren. Daarom wil de AOb het succesvolle Convenant LeerKracht uitbreiden met een beurs om onbevoegde leraren hun bevoegdheid te laten halen, en bevoegde docenten op te leiden tot het masterniveau. Verder wil de bond een scholingsbeurs voor oop'ers, op elke school een conciërge en verkorting van de lestijd van leraren tot het OESO-gemiddelde.

Het onderwijs blijft publiek
Onderwijs is een publieke zaak, waar de hele maatschappij van profiteert en moet daarom door de overheid bekostigd worden. Meer markt leidt tot minder kwaliteit, het uitsluiten van groepen en slechtere werkomstandigheden. De AOb wil stoppen met marktwerking in de inburgering en educatie en het hoger onderwijs toegankelijk houden met bekostigde bachelors en masters.

In de bijlage vindt u het verkiezingsmanifest van de AOb. Dit is ook te vinden op www.aob.nl.