Politie Groningen

Alcoholcontroles in de ochtend

Afbraak alcohol kost tijd

Provincie Groningen, 30-03-2010 o De politie heeft in de maand maart op alle maandagochtenden op verschillende locaties in de provincie gecontroleerd op rijden onder invloed. In totaal zijn ruim 2000 blaastesten afgenomen. Zeven automobilisten bleken onder invloed van alcohol, variërend van een beginnende bestuurder met 0,4 promille alcohol in zijn bloed tot een recidivist met 1,4 promille alcohol in zijn bloed.

Een deel van de alcomobilisten was aan het werk en reed dus onder invloed in werktijd. Eén van de aangehouden automobilisten moest dit bekopen met zijn ontslag.

Opvallend is dat de alcomobilisten voornamelijk onder invloed waren, doordat er in het weekend was gedronken. Blijkbaar realiseren automobilisten zich onvoldoende dat de afbraak van alcohol tijd in beslag neemt. De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol (sterk afhankelijk van onder anderen conditie, gewicht en geslacht). Bij het drinken van 10 glazen alcohol, kost het de lever dus 10 tot 15 uur om de alcohol af te breken. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben. Je kunt de afbraak op geen enkele wijze versnellen: niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht.

Regiopolitie Groningen controleert op alcohol in het verkeer om te zorgen dat het aantal ongevallen daalt en dat minder mensen met een slok op achter het stuur kruipen. Controles kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden. Ook in de toekomst worden alcoholcontroles in de ochtenduren gehouden. Klik hier voor meer informatie.