Landstede

Koken inclusief: gelijkwaardige samenwerking Landstede en Zonnehof

Vandaag organiseren Landstede-studenten van de opleiding onderwijsassistent samen met leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs van De Zonnehof een buffet in het bedrijfsrestaurant van Landstede aan de Zwolseweg in Raalte. Doel van de samenwerking is met elkaar en van elkaar te leren op basis van gelijkwaardigheid.

Leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs van De Zonnehof gaan met tweedejaars Landstedestudenten Onderwijsassistent een buffet organiseren. Ze werken hierbij intensief samen in koppels.

Directies en stuurgroepen van beide scholen komen de kookkunsten proeven en ook wethouder van de gemeente Raalte Roger de Groot eet een hapje mee. Na afloop wordt het project met de studenten en leerlingen nabesproken.

Gelijkwaardige samenwerking
Franceline van Dijk, coördinator stage en uitstroom van De Zonnehof en Klazien Steen, docente van de opleiding Onderwijsassistent bij Landstede vinden het belangrijk dat studenten op deze manier in aanraking komen met leeftijdsgenoten die anders zijn.

In dit project gaan de studenten en leerlingen op een informele manier en op gelijkwaardige wijze met elkaar samenwerken. Hierdoor leren ze gelijkwaardig met elkaar om te gaan. Ze komen elkaar immers ook tegen in de stad of in de kroeg.

Inclusief onderwijs
Koken inclusief is een project in het kader van inclusief onderwijs. Steen: Inclusief onderwijs is onderwijs waarbij men er van uit gaat dat iedereen er bij hoort, zowel in het onderwijs als in de maatschappij. Onderwijs waar ook plaats is voor zaken als respect, invoelend vermogen, tolerantie, eerlijkheid en verantwoordelijkheid.

Waardevolle samenwerking
Landstede in Raalte heeft een waardevolle samenwerking met De Zonnehof. Zo is er een uitwisseling van stagiairs en geven docenten van De Zonnehof gastcolleges bij Landstede over bijvoorbeeld stoornissen.

Steen: Voor onze studenten Onderwijsassistent is het zowel nuttig in hun toekomstig beroep als in het dagelijks leven. En de leerlingen van De Zonnehof ontwikkelen zich door de aansluiting in de reguliere samenleving.