Gemeente Bernheze


Nieuwe coalitie

Maandag 29 maart 2010 hebben de politieke partijen Progressief Bernheze, SP, Bernheze Solidair en de OPG, een coalitie-akkoord gesloten.

Op basis van de verkiezingsuitslag en inhoudelijke overeenkomsten zijn de 4 partijen in de afgelopen weken in gesprek geweest over een mogelijke coalitie. De partijen zijn daar om drie redenen erg enthousiast over. Ten eerste is er op basis van de verkiezingsprogramma's een stevig en helder coalitie-akkoord gemaakt. Vervolgens heeft de nagenoeg gelijke grootte van de partijen gezorgd voor gelijkwaardigheid in de politieke verhoudingen tussen de vier coalitiepartners. En tenslotte biedt deze coalitie de combinatie van bestuurlijke ervaring en nieuw elan.

De `4X3-combinatie' biedt veel kansen voor Bernheze. Er liggen immers grote uitdagingen in het verschiet: bezuinigingen, samenwerking in de regio, reconstructie van het buitengebied, verbetering van het leefmilieu, doorstroming van het verkeer en het bedrijventerrein Heesch-West, zijn daarvan alleen maar de meest in het oog springende.

Naar een nieuwe balans

We moeten in veel gevallen een nieuwe balans vinden. Bernheze Solidair, Progressief Bernheze, OPG en SP willen met dit college het goede behouden en verbeteren wat nodig is. We benoemen hier enkele leidende uitgangspunten.


· Volksgezondheid staat voorop in de inrichting van het buitengebied, waar een nieuwe balans nodig is tussen groeimogelijkheden voor bestaande familiebedrijven en milieu en volksgezondheid;


· Behoud van het huidige karakter bij de ontwikkeling van de dorpen en de inzet op maatschappelijke participatie;


· Leefbaarheid en het creëren van een aantrekkelijk centrumgebied zijn leidend bij de aanpak van de verkeersproblemen in de dorpen;


· De gemeente heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid;


· Er is een inhaalslag nodig voor een evenwichtige ontwikkeling van de woningbouw, waardoor met name jongeren en senioren ook in hun dorp kunnen blijven wonen.

Bestuurscultuur: samenwerken en gelijkwaardigheid

Deze maatschappelijke opgaven vragen om een cultuur van samenwerken. Deze coalitie wil een bestuurscultuur van samenwerking, resultaatgerichtheid, respect, gelijkwaardigheid en openheid. De partijen kijken met vertrouwen naar de toekomst van Bernheze, naar een vruchtbaar samenspel met burgers, bedrijven, agrariërs en organisaties en naar een goede en consistente samenwerking tussen de raad en het college. Samenwerking is voor deze coalitie ook leidend principe binnen het college, met de gemeenteraad en met de ambtelijke organisatie.

Van akkoord naar programma

Dit coalitieakkoord geeft onze koers aan. Het is nu aan de raad om het nieuwe college van B&W de opdracht te geven dit coalitieakkoord uit te werken in een bestuursprogramma met zoveel als mogelijk concrete en meetbare prestaties. Op basis van het bestuursprogramma wordt vervolgens gewerkt aan de perspectiefnota en de meerjarenbegroting 2011-2014.

De komende week zullen de bestuurlijke portefeuilles worden verdeeld. Dan zullen ook de wethouderskandidaten bekend worden gemaakt.

OPG, Bernheze Solidair, SP en Progressief Bernheze willen Bernheze de komende vier jaar met openheid, standvastigheid en daadkracht dienen. We kijken met vertrouwen naar de toekomst van Bernheze en gaan met veel enthousiasme aan de slag!

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35