Gemeente Leeuwarden

Regentonactie van start

Bron: Gemeente Leeuwarden (30-03-2010)

Weet u waarom een putdeksel rond is?

De regentonactie van de gemeente Leeuwarden gaat maandag 29 maart van start. De actie wordt ingeluid met een prijsvraag, namelijk `waarom is een putdeksel rond?'

De gemeente Leeuwarden verloot een gepimpte regenton onder de inzendingen met het juiste antwoord. De ton is onder handen genomen door beeldend kunstenaar Klaas Lageweg. Inwoners van de gemeente kunnen hun antwoord tot en met 7 april sturen naar gemeente@leeuwarden.nl. De regentonactie geeft inwoners van de gemeente Leeuwarden tot en met 14 mei de mogelijkheid om voordelig een regenton met subsidie aan te schaffen. Er zijn vier verschillende soorten regentonnen.

Maar wat hebben de putdeksel uit de prijsvraag en een regenton met elkaar te maken? De regentonactie komt voort uit het gemeentelijk rioleringsplan. De riolen worden steeds meer belast met hevigere buien door de klimaatverandering. Daarnaast is schoon leidingwater voor iedereen van levensbelang. Het is daarom belangrijk om verspilling ervan tegen te gaan. Het slim gebruiken van hemelwater voor verschillende doeleinden, zoals tuinbesproeiing, autowassen of ramen lappen, kan hieraan een bijdrage leveren. Met de regentonactie wil de gemeente Leeuwarden het zuinig omgaan met (leiding)water stimuleren.

Kijk voor meer informatie over de actie op www.leeuwarden.nl/regentonactie of bel met telefoonnummer 14 058.