Gemeente Wijdemeren


Zienswijze Nota Peilbeheer

Zienswijze Nota Peilbeheer

Het college van Wijdemeren gaat een zienswijze indienen op de Nota Peilbeheer van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV).

De gemeente vraagt AGV in de zienswijze om de landgebruiksfunctie recreatie als een volwaardige gebruiksfunctie mee te nemen bij de bepaling van de peilinstelling.

Wat is de Nota Peilbeheer?
De Nota Peilbeheer is in februari 2010 door het waterschap AGV opgesteld. Hierin geeft AGV inzicht hoe een waterpeil tot stand komt. Dit is in een klein land als Nederland meestal een gecompliceerde zaak. AGV laat in deze nota zien welke afwegingen er gemaakt kunnen worden. De nota is bedoeld voor AGVs eigen personeel en voor belanghebbenden in het gebied, dus ook in Wijdemeren. De nota ligt nog tot 2 april 2010 ter inzage op het hoofdkantoor van AGV. Het is ook dagelijks van 09:00 tot 12:00 uur in te zien bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht in het gemeentehuis van Wijdemeren.

Wat zijn de uitgangspunten voor peilbeheer?
Bij het vaststellen van de hoogte van het waterpeil wordt uitgegaan van het grondgebruik en van de soort grond. AGV stelt het peil zo in, dat daling van het maaiveld door inklinking voorkomen wordt. Daarnaast geldt dat het peil afgestemd wordt op het gebruik van de grond. Dus voor landbouw stelt AGV andere eisen aan het waterpeil dan voor natuur of bebouwing.

Waarom een gemeentelijke zienswijze?
De gemeente is het in grote lijnen eens met de uitgangspunten van AGV. Wel is de gemeente van mening dat AGV niet alleen rekening moet houden met landbouw, bebouwing en natuur, maar ook met recreatie. Dit laatste gebeurt te weinig. Het college vraagt AGV in de zienswijze dan ook om de landgebruiksfunctie recreatie als een volwaardige gebruiksfunctie mee te nemen bij de bepaling van de peilinstelling.

(29-03-2010)