Gemeente Drechterland

30-3-2010
Gratis rijbewijs na volgen cursus

Eerst Alcoholverkeerscursus in Drechterland groot succes

Wethouder Dirk te Grotenhuis gaf op dinsdagavond 23 maart 2010 het startschot voor de alcohol verkeerstrainingen die vier keer per jaar georganiseerd worden in Drechterland.
Grote belangstelling
De eerste avond was in het tienercentrum Loods 2 in Hoogkarspel. De belangstelling voor de avond was groot. Er hadden zich meer dan 20 jongeren opgegeven. Een enkele jongere kon door de drukte niet meedoen en werd doorverwezen worden naar de volgende cursusavond op 22 juni 2010 in het gemeentehuis in Venhuizen.

Wethouder te Grotenhuis hielp een enthousiast pledooi: âIn het verleden zijn er in de regio een aantal ernstige auto-ongelukken gebeurd waarbij drank in het spel was. Om die reden biedt Drechterland vanaf 2010, in samenwerking met de Brijder Verslavingszorg, de Alcohol Verkeer Cursus (AVC) aan. Aankomende beginnende bestuurders vormen de doelgroep voor deze cursus. In de cursus wordt aandacht besteed aan de invloed van alcohol op het lichaam en op de rijvaardigheid. De jongeren worden bewust gemaakt van de gevolgen die het rijden met alcohol op kan hebben en hoe zij dit kunnen voorkomen. De cursus duurt 2,5 uur, is geheel kosteloos en wordt door ervaren trainers van Brijder gegevenâ.

Doelgroep cursus
Aankomende beginnende bestuurders vormen de doelgroep voor deze cursus. In de cursus wordt aandacht besteed aan de invloed van alcohol op het lichaam en op de rijvaardigheid. De jongeren worden bewust gemaakt van de gevolgen die het rijden met alcohol op kan hebben en hoe zij dit kunnen voorkomen. De cursus duurt 2,5 uur en wordt geheel kosteloos door ervaren trainers van Brijder gegeven.

De cursus begon stipt om 19.00 uur.âHoeveel drink jij in een weekend?â, vraagt Ton Leenders de trainer van de Brijder aan de cursisten. De antwoorden liegen er niet om. Sommigen houden het bij ongeveer drie wijntjes of mixjes, maar bij de bierdrinkers wil het nog wel eens oplopen tot vijfentwintig. Leenders wijst op de gevaren voor de gezondheid bij overmatig drankgebruik.

Reactievermogen
Doel van de cursus is bewustwording. Ton Leenders: âAls je uit gaat en je weet je dat je gaat drinken. Vraag je altijd van tevoren af hoe je daarna aan het verkeer gaat deelnemen.â Als jongeren zich bewust zijn van de gevolgen van alcohol en andere drugs en hun verantwoordelijkheid nemen, kan het aantal verkeersongelukken aanzienlijk verminderen. De boodschap is duidelijk: alcohol en drugs gaan niet samen met deelname aan het verkeer. âJe reactievermogen wordt veel meer en veel eerder beïnvloed dan je denkt. Van een snuif coke word je niet nuchter, van sterke koffie ook niet.â Fikse boete
Veel jongeren zijn door hun ouders voor de cursus opgegeven. De gevolgen als je wordt aangehouden met een slok op is groot. Naast het feit dat het gevaar oplevert in het verkeer en voor de eigen gezondheid, zijn de boetes ook niet gering als je wordt aangehouden. Hier waren de jongeren erg van onder de indruk. Je hebt al gauw een boete van minstens
300 euro te pakken. Als je pech hebt moet je een verplichte cursus van 1000 euro volgen, die je zelf moet betalen en de kans is groot dat je je rijbewijs kwijt raakt.

Ook een gratis rijbewijs afhalen? Doe dan mee!
Alle 17- en 18-jarigen worden door de gemeente aangeschreven over de mogelijkheid om aan de cursus deel te nemen. Voorwaarden voor deelname zijn: ingeschreven staan bij een rijschool en woonachtig zijn in de gemeente Drechterland. Jongeren die de cursus gevolgd hebben, krijgen een certificaat. Met dit certificaat kunnen zij, als ze geslaagd zijn voor het rijbewijs, bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente gratis hun rijbewijs afhalen.

Cursusdata
De volgende cursus wordt gehouden op dinsdag 22 juni 2010 in het gemeentehuis in Venhuizen. Opgeven kan via avc@brijder.nl. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Sonja Evers van de afdeling Welzijn, T: 0228-352 352.