Universiteit van Tilburg

Persbericht 30 maart 2010

Tijs Kooijmans benoemd tot hoogleraar strafrecht

De Universiteit van Tilburg heeft Tijs Kooijmans met ingang van 1 april 2010 benoemd tot hoogleraar straf(proces)recht bij het Departement Strafrechtswetenschappen van de Faculteit Rechtswetenschappen. Kooijmans is gespecialiseerd in het strafprocesrecht, het materieel strafrecht en het sanctierecht.

Het onderzoek van Tijs Kooijmans draait om de positie die Nederlandse strafrechtspleging inneemt binnen de Nederlandse, Europese en mondiale samenleving. Binnen die verschillende kaders is sprake van uiteenlopende ontwikkelingen, die fundamentele vragen oproepen naar het aanpassingsvermogen van de strafrechtspleging en naar de daaraan ten grondslag liggende grondslagen en beginselen.

Zo onderzoekt Kooijmans de verschuiving van de 'klassieke' afhandeling van strafbare feiten - dat wil zeggen door de strafrechter - naar een systeem waarin ook het openbaar ministerie en de politie de bevoegdheid krijgen om zelfstandig sancties op te leggen en ten uitvoer te leggen. Deze ontwikkeling roept vragen op rond de verhouding tussen enerzijds de mogelijkheden die het bestuursrecht biedt om wetsovertredingen te sanctioneren en anderzijds het strafrechtelijk systeem van rechtshandhaving. Een ander speerpunt in Kooijmans' onderzoek is de vraag onder welke voorwaarden afgesloten strafzaken kunnen worden heropend, zowel ten behoeve van personen die door de strafrechter zijn veroordeeld als ten aanzien van personen die zijn vrijgesproken.

Prof. mr. T. (Tijs) Kooijmans (1975, Numansdorp) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1993-1998). Hij promoveerde aan dezelfde universiteit (2002) op de dissertatie 'Op maat geregeld?'. Van 2003 tot medio 2006 werkte hij bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad der Nederlanden, aanvankelijk als wetenschappelijk medewerker, later als gerechtsauditeur. Sinds 1 juli 2006 werkt hij als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Tilburg bij het Departement Strafrechtswetenschappen. Daarnaast is hij rechter-plaatsvervanger in de rechtbank te Dordrecht en raadsheer-plaatsvervanger in het gerechtshof te 's-Hertogenbosch. Ook is hij als docent aan de Stichting Studiecentrum Rechtspleging (SSR) verbonden en is hij annotator van het tijdschrift Sancties.