CNV Onderwijs

30 maart 2010

Bonden en MBO Raad over invoering WOR

Categorie: BVE, cao bve

Op 1 maart 2010 is de Wet medezeggenschap educatie en beroepsonderwijs (WMEB) of-ficieel van kracht geworden. De wet regelt onder meer de invoering van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) in de sector bve. CNV Onderwijs en de collega vakbonden zijn in overleg met de MBO Raad om te komen tot een gezamenlijke aanpak van de invoe-ring van deze wet en alle problemen die daar mogelijk mee gepaard gaan. Dit overleg, waar ook het MR Platform BVE aan deelneemt, heeft al een aantal concrete resultaten opgeleverd. Het overleg moet voorkomen dat iedereen het wiel gaat uitvinden en een soepele overgang in het medezeggenschapsregime mogelijk maken.

Expertisepunt WMEB MBO
Een van de eerste besluiten die in het overleg is genomen is de instelling van een expertisegroep, bestaande uit medezeggenschapsdeskundigen van zowel de bonden als de MBO Raad. Het ambte-lijk secretariaat van deze groep is belegd bij de MBO Raad. Voor CNV Onderwijs maakt Wouter Prins deel uit van deze groep. De leden van de expertisegroep komen tweewekelijks bijeen om kwesties, die door de geledingen aan de orde zijn gesteld, met elkaar te bespreken en begeleiden de implementatie van de WOR. De expertisegroep maakt gebruik van een eigen website www.expertisepuntwmeb.nl. Deze website is sinds kort in de lucht en bevat nuttige informatie. De expertisegroep zal deze website nog verder uitbouwen, onder andere door antwoorden te publice-ren op veelgestelde vragen. Leden van CNV Onderwijs die vragen hebben over de nieuwe
mede-zeggenschapsregelingen, kunnen deze voorleggen aan Wouter Prins, te bereiken via wprins@remove-this.cnvo.nl.

Voorlopig reglement ondernemingsraden
De eerste stap voor de implementatie van de WOR moet worden gezet door het bestuur van de in-stellingen. Om tot een ondernemingsraad te komen rust op de instellingen de verplichting om voor de in te stellen ondernemingsraad een voorlopig reglement op de stellen. De expertisegroep heeft op de website een voorbeeld-reglement gezet. Dit voorbeeld-reglement is gebaseerd op het voorbeeld-reglement van de Sociaal-Economische Raad (SER). De expertisegroep heeft hierbij waar nodig - ter verduidelijking - informatie toegevoegd die betrekking heeft op de instellingen en daarnaast informatie achterwege gelaten die voor de instellingen in de fase van het inrichten van de ondernemingsraadstructuur binnen de instellingen niet relevant is. Voorts zijn de door de SER bij het voorbeeld reglement gevoegde bijlagen weggelaten die gedetailleerde informa-tie bevat over de functionaliteit van ondernemingsraden en nadere afspraken tussen ondernemer en ondernemingsraad. Deze bijlagen zullen op korte termijn via de website www.expertisepuntwmeb.nl beschikbaar worden gesteld. De WOR schrijft voor dat de vakbonden worden `gehoord' over het voorlopig OR-reglement. Aan deze verplichting is voldaan als gebruik gemaakt wordt van het voorbeeldreglement op de website van het expertisepunt. Als een bevoegd gezag een afwijkend voorlopig reglement wil hanteren, dan dient hij dit voor te leggen aan het expertisepunt en aan te geven op welke onderdelen het regle-ment afwijkt van het voorbeeld reglement.

Verkiezingen
In het overleg tussen de bonden, de MBO Raad en het MR Platform BVE is door CNV Onderwijs voorgesteld te streven naar één verkiezingsdatum voor alle nieuw te kiezen ondernemingsraden. Dit voorstel heeft het niet gehaald. Wel zal gestreefd worden naar één verkiezingsweek, waar-schijnlijk eind november of begin december 2010. Dat lijkt ver weg, maar de verkiezingsprocedure voor een OR vergt minstens 13 weken. Op de website zal een overzicht worden geplaatst van de stappen die moeten worden te zetten stappen op weg naar de verkiezingen, inclusief een tijdspad.
Vakbonden en MBO Raad zullen deze periode ook gebruiken om de tekst van de CAO BVE aan te passen aan het nieuwe medezeggenschapsregime van de WOR. Uiterlijk 1 januari 2011 moeten die wijzigingen van kracht worden.

Scholing
Wij houden u de komende periode o.a. via onze website niet alleen op de hoogte van de ontwikke-lingen, maar CNV Onderwijs biedt belangstellende leden en niet-leden evenals leden van MR'en de mogelijkheid zich te verdiepen in de gewijzigde wet- en regelgeving en hoe daarmee om te gaan in de komende maanden. Afhankelijk van de scholingswens biedt de CNV Onderwijsacademie de mo-gelijkheid één of meer modules (van elk één dagdeel) te volgen, die elk ingaan op een aantal as-pecten van de nieuwe wet- en regelgeving en de gevolgen ervan.
De bijeenkomsten kunnen bij u op school plaatsvinden, op een datum en tijdstip naar keuze. Wel zo gemakkelijk!
Meer weten over deze modules, ondersteuning op maat of heeft u andere vragen? Neem dan con-tact op met CNV Onderwijs, uw partner in training en advies, telefoon 030-751 1747 of via scholing@remove-this.cnvo.nl .

Oproep
In verband met onze voorbereidingen voor de invoering van het WOR-regime in de sector BVE (in-clusief het agrarisch onderwijs) vragen wij de leden van CNV Onderwijs die in een MR zitten zich te melden bij Paul Hassing, die als beleidsmedewerker verantwoordelijk is voor de sector BVE. Dit kan per mail via phassing@remove-this.cnvo.nl (bij voorkeur) of telefonisch via 030 - 751 1722. Daarnaast vragen wij onze leden deze informatie door te geven aan de leden van de MR op hun instelling.

Klik hier voor de nieuwsbrief in PDF

---