Erasmus Universiteit Rotterdam

Norah Karrouche wint Emile Zola Prijs 2010

Promovenda Norah Karrouche van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen heeft de Emile Zola Prijs 2010 gewonnen. Karrouche kreeg deze prijs voor haar essay `Mélancolie Résidant à l' Etranger'. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Belgische stichting Gerrit Kreveld voor het beste betogende essay over een politiek, sociaal, economisch of cultureel thema. Het essay van Karrouche behandelt de inzet van de "identiteitscrisis" in de nationaliteitspolitiek vanuit Marokko en het integratiebeleid in Vlaanderen, vanuit een polemisch migratiehistorisch perspectief.

Uit de inzendingen en de overgebleven vier laureaten koos de jury `Mélancolie Résidant à l' Etranger - Herinnering aan het gewicht van de migratiegeschiedenis' als beste essay omdat zij het "een zeer persoonlijk stuk met een boeiende thematiek van identiteit, integratie en diversiteit" vindt. De jury bestond o.a. uit Yves Desmet (De Morgen), Anna Luyten (De Morgen) en Marc Reynebeau (De Standaard).

Norah Karrouche (Leuven, 1984) is in februari 2008 gestart met een promotieonderzoek naar Rifijnse volgmigranten uit de Berberbeweging in de stedelijke en transnationale contexten van Rotterdam, Antwerpen en het Rifgebied in Marokko. Ze studeerde oude geschiedenis aan de KU Leuven (MA) en oudheidstudies aan de VU.

Stichting Gerrit Kreveld is een centrum voor studie, bezinning en initiatieven die het sociaaldemocratisch gedachtegoed ondersteunt. Ze wil op een stimulerende manier meedenken over de mogelijkheden en de grenzen van de sociale democratie in de huidige maatschappelijke context. Emile Zola (1840 - 1902) was een Franse essayist die zich in zijn tijd maatschappijkritisch opstelde in de problemen en discussies van zijn tijd. In zijn teksten behandelde hij thema's die nu nog steeds relevant zijn.

Lees hier het essay (Nederlandstalig)