Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Snijder-Hazelhoff (VVD) over vroege aardappelteelt (nr. 2010Z03746).

1
Kent u het artikel "Niet strenger voor boeren zijn dan elders in Europa" met betrekking tot de vroege aardappelteelt in Tholen (Eendrachtsbode,
18 februari 2010).
Ja.

2
Is het waar dat het middel Reglone, dat in de vroege aardappelteelt onmisbaar is voor loofdoding en het verkrijgen van een huidvaste vroege aardappel, sinds vorig jaar pas vanaf half juli gebruikt mag worden, ter bescherming van broedende vogels?
In het wettelijk gebruiksvoorschrift van Reglone is aangegeven dat het gebruik van het middel vanaf 15 juli is toegestaan. Dit gebruiksvoorschrift geldt reeds vanaf 1 december 2007.

3
Is het waar dat nergens anders in Europa deze beperkende maatregel geldt? Reglone is in de meeste Europese lidstaten toegelaten en, voor zover bekend, geldt in geen van deze lidstaten een beperking van de toepassing door het stellen van een datum met het oog op de risico's voor broedende vogels.
4
Kan het verbod op het gebruik van het middel Reglone ertoe leiden dat de handel in de vroege aardappelen naar Zuid-Europa gaat? Zo nee, waarom niet. Zo ja, bent u zich bewust van de verstrekkende gevolgen voor de betrokken boeren? Directie Agroketens en
Visserij
cluster gewasbescherming
Datum
30 maart 2010
Onze referentie
AKVL. 2010/554
Pagina 2 van 2
De mogelijkheden van de teelt zijn afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. In Zuid-Europa zijn deze gunstig en daardoor komen er al jaren vroege aardappelen uit Zuid-Europa.
Momenteel wordt door het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) een studie van de toelatinghouder van Reglone beoordeeld naar de effecten van het middel op broedende vogels. Op basis van deze studie besluit het Ctgb uiterlijk in april over een eventuele wijziging/vervroeging van de toepassingsperiode.

5
Deelt u de visie dat de op Tholen geteelde vroege primeuraardappelen, onder de naam Alvantho op de markt gebracht, landelijk bekend zijn? Zo nee, waarom niet? Tholen staat bekend om het leveren van vroege tafelaardappelen. De bodem en weersomstandigheden zijn daarvoor gunstig. Dat de telers in Tholen deze tafelaardappelen gezamenlijk vermarkten onder de naam Alvantho is een goed marketinginstrument. Hoe bekend de naam Alvantho bij de consument is, is mij niet bekend.

6
Bent u bereid u in te spannen om de vroege aardappelteelt, een belangrijke economische motor van het eiland, en het inkomen van 150 vroege aardappeltelers niet in gevaar te brengen? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
De toelatinghouder van Reglone heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het middel op broedende vogels en de gevolgen daarvan voor de toepassingsperiode van het middel. Deze studie wordt thans beoordeeld door het Ctgb en kan aanleiding zijn voor het College de toepassingsperiode te wijzigen/vervroegen. Het College heeft mij aangegeven dat het haar intentie is dat uiterlijk in de aprilvergadering hierover een besluit zal worden genomen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg