Rijksvoorlichtingsdienst

550 miljoen euro besparen op waterketen

Het ministerie van VROM, de VNG, Unie van Waterschappen en Vewin willen de komende jaren ¤ 550 miljoen besparen. De besparingen kunnen worden gerealiseerd door het bundelen van kennis en capaciteit en het verder professionaliseren van het beheer binnen de waterketen. Dit blijkt uit een rapport over het doelmatig beheer in de waterketen dat vandaag aan Minister Huizinga van VROM is aangeboden.

Minister Huizinga is tevreden met de uitkomsten van het rapport: "Dat alle partijen onderzoeken hoe zij een verder willen professionaliseren en efficiënter kunnen samenwerken getuigd van visie. Dit is een belangrijke aanzet voor de discussie over de wijze waarop de verschillende taken nog beter kunnen worden ingevuld. Daarbij moeten we niet alleen kijken naar de financiële consequenties. Belangrijker nog is dat we zorgen dat burgers altijd verzekerd zijn van schoon en gezond en drinkwater".

Achtergrond
In de waterketen werken verschillende bedrijven samen om ervoor te zorgen dat er goed water uit de kraan komt en dat afval- en regenwater via de riolering gezuiverd en al in het oppervlaktewater terecht komt. De waterleidingbedrijven zorgen voor de drinkwaterproductie en distributie. Gemeenten zorgen voor inzameling en afvoer van afvalwater via de riolering en de waterschappen zorgen voor de zuivering van het afvalwater.

Noot voor redacties (