Stadsdeel Amsterdam-Noord

Damherten naar W.H. Vliegenbos

Harm-Jan van Schaik, portefeuillehouder dierenwelzijn van stadsdeel Amsterdam-Noord, sluit eind deze week een convenant met de gemeente Amsterdam over het overnemen van een roedel damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

In de duinen is sprake van overbevolking van damherten door het ontbreken van natuurlijke vijanden. Ook plunderen de dieren de tuinen van omwonenden in Zandvoort.

Harm-Jan van Schaik: "Damherten passen prima in onze plannen om het Vliegenbos natuurlijker te maken. Damherten begrazen goed waardoor meer variatie in vegetatie gaat ontstaan. De uitwerpselen zijn bovendien heel gunstig voor een iepen-essenbos. Het stadsdeel wil met de herten het bos ook voor bezoekers aantrekkelijker maken."

De damherten worden voorzien van een chip dat een geluidssignaal afgeeft zodra de herten te dicht bij de rand van het bos komen. Zo wordt voorkomen dat ze op de weg komen. Als dit experiment slaagt zal het leefgebied worden uitgebreid met het Rietland, het Schellingwouderoeverpark. Ook kunnen de herten dan 's zomers Waterland in.
De verhuizing van de herten is een initaitief van stadsdeelecoloog Fred Haaijen.

Na het ondertekenen van het convenant donderdag aanstaande worden tegen de avondschemering de eerste 12 damherten vrijgelaten in het Vliegenbos. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn. Verzamelen om 19.00 uur bij de ingang van Camping Vliegenbos aan de Meeuwenlaan.