Gemeente 's-Hertogenbosch

30-03-2010
Stedelijke vernieuwing over vijf jaar

Hoe ziet stedelijke vernieuwing er uit over vijf jaar? Wat betekent dit voor de leefbaarheid in wijken?

Daarover praten professionals van corporaties, gemeente, welzijnsinstellingen en het Rijk tijdens het symposium 'Stedelijke vernieuwing over vijf jaar'.Het ministerie van VROM organiseert dit samen met SEV en de gemeente 's-Hertogenbosch. Het is op 1 april van 9.30 tot 16.30 uur in de Verkadefabriek.

Denk in scenario's voor de wijk en durf te ondernemen Hoe motiveer je bewoners actief mee te doen aan het verbeteren van de leefbaarheid? Hoe organiseer je stedelijke vernieuwing die zichzelf terugbetaalt? Hoe versterk je de waarde van de wijk met een slim accommodatiebeleid en wat zijn de ervaringen met de bewoner als mede ontwikkelaar?

Bossche projecten als nationaal voorbeeld
Drie Bossche vernieuwingsprojecten zijn door het ministerie van VROM erkend als nationaal voorbeeldproject. Deze drie projecten zijn de voetgangerstraverse Ponte Palazzo als de verbinding tussen de binnenstad en het Paleiskwartier`, wijkverbetering in Boschveld en het ontwikkelingplan voor de Bossche Vestingwerken om de historische binnenstad.

Hoewel deze 3 projecten heel verschillend zijn, geven ze alle drie een beeld van de Bossche aanpak waarbij de integrale benadering centraal staat. Daarbij is het beleid veel meer gericht op mensen dan op stenen. We zetten in op goede voorzieningen, op sociale binding in de wijk, op elkaar respecteren en leren kennen. De inrichting van de openbare ruimte en de nieuwbouw van woningen komt daarna pas.

Wethouder Weterings schetst zijn toekomstbeeld op zowel de aanpak als de financiering van de stedelijke vernieuwing voor de komende jaren.