Hulpverleningsdienst Groningen


GGD Groningen: "Gebruik ramen niet om de temperatuur te regelen maar om de lucht te verversen"

Uit onderzoek van GGD Groningen blijkt dat het klimaat in schoolgebouwen beter kan. In de afgelopen twee winters zijn 175 schoolgebouwen beoordeeld. Daaruit blijkt dat in veel lokalen de ventilatie en de temperatuur slecht regelbaar zijn. Sommige lokalen hebben helemaal geen roosters of ramen die in de winter goed bruikbaar zijn. Andere zijn maar voor enkele leerlingen toereikend, terwijl er meer kinderen zitten. Verder zijn veel lokalen erg stoffig. De radiatoren zijn in veel lokalen te warm. Daar valt heel wat energie te besparen.

De resultaten komen uit een periode van twee winters waarin de "ééndagsmethode" is toegepast. In de ochtend beoordeelde een GGD-medewerker alle lokalen. In de middag kregen de leerkrachten per lokaal een eigen advies voor verbetering. Na de uitleg was er veel herkenning: "in een volle klas is het altijd bedompt; als het fris is letten ze beter op". Maar sommige adviezen waren verrassend: "die stoffige knutsels hangen er al jaren". Ook gebruiken sommige leerkracht de ramen niet gebruiken om schone lucht binnen te laten, maar om de klas te koelen. Veel leerkrachten zetten na het advies meer roosters en ramen open.

Schooldirecties en gemeenten kregen ook suggesties hoe ze het gebouw kunnen verbeteren. Daarnaast ontvingen onderzochte scholen een lespakket en een CO2-meter om de ventilatie zelf te beoordelen. Een financiële stimulans van 1.500 euro van het ministerie van onderwijs moet de onderzochte scholen helpen om een begin te maken met verbeteringen. Om de economie te stimuleren heeft de rijksoverheid nog meer geld beschikbaar gesteld voor het verbeteren van schoolgebouwen. Over ruim tien jaar moeten alle schoolgebouwen voldoen aan aangescherpte eisen. Het GGD-werk in dit bewustwordingsproject wordt ook financieel gesteund door het ministerie van onderwijs. Het project zal nog een paar jaar doorlopen totdat alle basisscholen zonder mechanische ventilatie aan de beurt zijn geweest. 29-03-2010 11:00