Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Schaapskudde graast in IJsselmonde

Natuurlijk beheer van grasvelden

Vanaf 28 maart loopt er een kudde schapen in IJsselmonde die voor de begrazing zorgt van grasgebieden. De kudde is gestart op de geluidswal langs de A16 en trekt door IJsselmonde via graasgebieden in het park De Twee Heuvels, Smeetslandsedijk, het Bijenpark, Herenoord en Zevenbergsedijkje. De kudde bestaat uit 250 schapen, in de zomermaanden komt een tweede kudde van circa 125 dieren helpen. De schaapsherder heeft drie border collies die hem helpen bij het hoeden.

De schaapsherder, Cees van der Sman, heeft jarenlang ervaring door zijn werk op een kinderboerderij. Later in het jaar is het de bedoeling om schoolkinderen te betrekken bij de schaapskudde. De schaapsherder zal vragen over het wel en wee van de kudde ook graag beantwoorden.

Voor het inzetten van de kudde heeft het dagelijks bestuur van IJsselmonde extra geld beschikbaar gesteld. De schapen grazen een korte tijd in een gebied en vinden de snelgroeiende grassen het lekkerst. Zo krijgen kruiden meer ruimte om te groeien, bloeien de aanwezige planten weer en zaaien zich verder uit. Schapen verspreiden zaden op een natuurlijke wijze, ze blijven in hun vacht hangen en zitten in de keutels. Door het rondtrekken van de kudde ontstaat een grote variatie in bloemen en planten en dat is het doel, natuurlijk beheer van grasvelden. En het is ook heel leuk om de kudde gade te slaan en te zien hoe de honden de kudde bijeen houden.

Begrip en medewerking
Wij vragen uw begrip en medewerking om de kudde probleemloos in de deelgemeente te kunnen laten grazen. Als u de waarschuwingsborden kudde aanwezig tegenkomt, wilt u dan uw hond(en) aanlijnen en/of een ander pad kiezen? Het is ook mogelijk dat de kudde in een flexibele afrastering staat. Let op: hier staat stroom op! Dit is niet gevaarlijk maar geeft wel een vervelend gevoel.

De schaapskudde wordt door Oosthoek Landschapsbeheer ingezet. Dit bedrijf heeft op diverse plekken in Nederland al kuddes lopen; onder meer langs de A20 op de geluidswal in Hillegersberg-Schiebroek en in de Overschiese bosjes.