HIVOS

»

Hivos noemt verdenkingen Iraanse regering ongefundeerd Iran

Begin dit jaar werd Hivos door de Iraanse regering op een zwarte lijst gezet op verdenking van het bevorderen van "soft regime change". Hivos ontkent categorisch dat zij veranderingen in het regime in Iran of in welk land dan ook stimuleert, maar krijgt geen gehoor bij de Iraanse autoriteiten.
Op 7 januari 2010 stuurde Hivos een brief aan de Iraanse ambassadeur in Nederland, met het verzoek tot toelichting en het voorstel om de kwestie openlijk met elkaar te bespreken. Hivos heeft tot nu toe geen antwoord ontvangen van de Iraanse ambassade.

Sinds 2004 werkt Hivos samen met niet-partijgebonden maatschappelijke organisaties, die voor sociale rechtvaardigheid en democratie streven door middel van vreedzame, niet-gewelddadige strategieën. Bijvoorbeeld door vrouwenorganisaties te steunen bij het opzetten van rechtshulp voor vrouwen, die ze elders niet kunnen krijgen.
Hivos verzoekt de Iraanse regering om de ontwikkelingsorganisatie van de zwarte lijst af te halen, zodat Hivos weer steun kan bieden aan maatschappelijke organisaties In Iran.