FNV Bondgenoten

Schoonmakers voeren acties bij ABN AMRO, Telegraaf en UWV

Vandaag zijn er diverse schoonmaakacties gehouden door de schoonmakers en FNV Bondgenoten. De schoonmakers hebben aan ABN AMRO `twee dubbeltjes van Zalm' gevraagd. Bij de Telegraaf mediagroep is aandacht gevraagd voor alle schoonmakers in het land die staakten en vervolgens ontslagen zijn. En als laatste is een actie gehouden bij het UWV, dat fors gaat snijden in de schoonmaak.

Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten: "Door de forse bezuinigingen op de schoonmaak bij het UWV kun je er vanuit gaan dat de werkdruk voor de schoonmakers die het moeten opvangen abnormaal hoog wordt. Daar worden mensen ziek van. UWV neemt zijn voorbeeldrol als opdrachtgever niet serieus. Deze week zetten we de eerder aangekondigde reeks van acties bij opdrachtgevers voort. Naast acties op Schiphol en bij de NS krijgen UWV en ABN AMRO iedere dag te maken met acties van de schoonmakers."

Bij de Telegraaf Mediagroep is aandacht gevraagd voor de ontslagen `tijdelijke' schoonmakers. Momenteel worden meerdere `tijdelijke' schoonmakers die staakten door werkgevers aan de kant gezet. Ron Meyer: "Het is schandalig hoe er getoornd wordt aan `het vrije woord'. Opkomen voor je rechten wordt afgestraft met ontslag. Dit illustreert weer hoe belangrijk het is dat schoonmakers een betere positie krijgen."

Daarnaast is aan opdrachtgever ABN AMRO twee dubbeltjes van Zalm gevraagd. In het kader van de `twee dubbeltjes campagne'. Hierbij vragen zij Nederlanders, mensen in bedrijven en elders, of zij twee dubbeltjes extra waard zijn. Dat is het uurbedrag dat zij extra vragen aan hun werkgever, dit jaar én volgend jaar, twee keer 20 eurocent dus.

Al vele maanden voeren de schoonmakers actie voor meer respect en waardering. De acties van de schoonmakers passen in de bredere campagne onder de noemer 'Gewoon Goed Werk', waarin FNV Bondgenoten zich inzet voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten tenminste 130% van het wettelijk minimumloon per uur krijgen, flexwerk moet beperkt worden tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken behalve in de schoonmaak, onder andere ook in de vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.