Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit vergadering Limburgs Parlement 26-03-2010 De agenda werd vooral bepaald door onderwerpen die door het Limburgs Parlement zelf waren ingebracht.
Tijdens het interpellatiedebat over het dossier regiobranding Zuid-Limburg diende Jos van Rey (VVD) een motie van afkeuring in naar aanleiding van het optreden van het college van Gedeputeerde Staten in het dossier Regiobranding. Deze motie werd verworpen. Het Limburgs Parlement besloot verder geen nader onderzoek te (laten) verrichten naar het declaratiegedrag van Gedeputeerde Staten. Lau van Bilsen (fractie VVD) werd beëdigd als Statenlid. In de periode 1999-2003 was hij al eerder Statenlid.

Interpellatiedebat regiobranding Zuid-Limburg
Op verzoek van de fracties VVD (Ingrid Muijs) en SP (Thijs Coppus) werd een interpellatiedebat gevoerd over het dossier regiobranding Zuid-Limburg en de wijze waarop in dit dossier door het college van Gedeputeerde Staten (GS) is geopereerd. Jos van Rey (VVD), ondersteund door SP en GroenLinks, diende een motie van afkeuring in naar aanleiding van het optreden van Gedeputeerde Staten. Deze motie werd verworpen met 24 stemmen tegen (CDA, PvdA) en 14 stemmen voor (SP, VVD, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SPD).
Jos van Rey verweet het College onder meer onjuiste informatievoorziening, overtreding van het budgetrecht en minachting van de belangrijke controlerende taak van Provinciale Staten met als gevolg dat Provinciale Staten niet kunnen functioneren zoals de Provinciewet dit vraagt.
Commissaris van de Koningin, Léon Frissen, erkende dat de organisatie, c.q. inrichting van de controlefunctie van het Limburgs Parlement aandacht verdient, maar sprak zijn vertrouwen uit dat dit nu opgepakt wordt.
Het doel van regiobranding is het imago van de regio te verbreden en te versterken.

Mondelinge vragen inzake megastallen
De vragen van Paul Wessels (D66), en Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren, PvdD) werden ingegeven door de situatie in Noord-Brabant waar een groot aantal beperkingen zijn opgelegd aan
uitbreidingsmogelijkheden van intensieve veehouderijen. D66 en PvdD stelden GS de vraag welke beleidsmaatregelen genomen kunnen worden om tegen te gaan dat agrarische ondernemers vanuit Brabant in Limburg hun uitbreidingsplannen trachten te verwezenlijken met alle gevolgen van dien op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en volksgezondheid. Verantwoordelijk gedeputeerde Driessen gaf aan dat het opgeroepen beeld dat Limburg overspoeld wordt met Brabantse megastallen niet aan de orde is: nieuwe vestigingen zijn in theorie wel mogelijk maar bij geen enkele Limburgse gemeente is een zogenaamde bouwtitel voorhanden. De afweging over eventuele toekomstige aanvragen ligt bij gemeenten, niet bij de Provincie. Gedeputeerde Driessen heeft meer vertrouwen in een goed resultaat uit overleg met gemeenten dan in het effect van een eventueel te nemen voorbereidingsbesluit (met als onmiddellijk effect dat bouwaanvragen aangehouden moeten worden).

Intrekken POL-aanvulling (POL = Provinciaal Omgevingsplan Limburg) bedrijfslocatie de Meer bij Roermond
Op voorstel van Gedeputeerde Staten besloot het Limburgs Parlement de eerder vastgestelde POL-aanvulling bedrijfslocatie de Meer in te trekken. Deze POL-aanvulling werd op 4 juli 2008 vastgesteld om het voor het logistieke bedrijf EDCO mogelijk te maken zich op deze locatie te vestigen. EDCO maakte echter in juli 2009 bekend zich niet te willen vestigen op de bedrijfslocatie De Meer. Een in november 2009 ingediend initiatiefvoorstel door SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD met eveneens als doel de POL-aanvulling in te trekken werd destijds verworpen.

Benoeming leden Euregioraad en de Sociaal Economische Raad (SER) Euregio Maas Rijn
In verband met de gewijzigde structuur binnen de Euregioraad dient het Limburgs Parlement voor de resterende Statenperiode 2007-2011 nieuwe kandidaten voor te dragen voor de Euregioraad en de Sociaal Economische Raad (SER). Voor de Euregioraad worden voorgedragen: dhr. Titulaer (CDA), dhr. Heinrichs (CDA), dhr. Visser (SP), mw. Clerx (PvdA), dhr. Van Bilsen (VVD) en dhr. van der Linden (CDA). De invulling van de 6 zetels door Limburg in de SER is gedelegeerd aan het Presidium.

Advies Commissie van Voorbereiding inzake onderzoeken naar declaraties Gedeputeerde Staten
Op basis van het advies van de Commissie van Voorbereiding uit het Limburgs Parlement werd besloten geen nader onderzoek te (laten) verrichten naar de declaraties van GS. Wel zal jaarlijks aan de externe accountant opdracht worden gegeven het aspect declaraties te controleren in het kader van de controle van de jaarrekening en krijgt de Unit Control 2-jaarlijks opdracht te rapporteren over de werking van de controlesystemen die van toepassing zijn op de declaraties van GS. Door de SP werd een motie ingediend met als doel te komen tot een breed extern onderzoek naar de declaraties van de leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Deze motie werd met 27 stemmen tegen (CDA, PvdA, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD) en 11 stemmen voor (SP, VVD) verworpen. De Commissie van Voorbereiding uit het Limburgs Parlement kan in opdracht van het Limburgs Parlement of uit eigen beweging vooronderzoek verrichten en aan het Limburgs Parlement adviseren omtrent de aard, inhoud en opzet van een te houden onderzoek. De commissie kan door het Limburgs Parlement ook als onderzoekscommissie worden aangewezen. Door de Commissie is nagegaan of de reactie van GS op de verschillende in- en externe onderzoeken naar het declaratiegedrag van GS voldoende vertrouwen geeft dat het declaratiegedrag in de toekomst volgens de vastgestelde regels verloopt. De commissie concludeert dat de reeds onderzochte vragen in de diverse interne en externe onderzoeken en de oplossingen voor de toekomst aangedragen door GS geen aanleiding geven voor e commissie om aanvullende onderzoeken uit te laten voeren naar de declaraties van GS. Wel is er periodiek controle nodig of alle declaraties volgens de vastgestelde regels verlopen.

Kwaliteit natuurcompensatie provincie Limburg
Naar aanleiding van een rapport van de Zuidelijke Rekenkamer naar de kwaliteit van natuurcompensatie door de Provincie Limburg heeft het Limburgs Parlement besloten opdracht te geven aan Gedeputeerde Staten om:
toe te zien op strikte toepassing van natuurcompensatie; de provinciale organisatie zodanig in te richten dat dit toezicht geborgd is;
een publiek toegankelijk informatiepunt te organiseren waar betrokkenen een actueel inzicht kunnen krijgen in de stand van zaken rond ingrepen en de daarmee gepaard gaande
natuurcompensatieverplichtingen;
jaarlijks te rapporteren aan het Limburgs Parlement. Een amendement van PvdD, SP, GroenLinks, D66 en SPD om bij de borging van het toezicht ook gebruik te maken van het instrument bankgaranties werd met 28 stemmen tegen (CDA, PvdA en VVD) en 10 stemmen voor (SP, GroenLinks, PvdD, D66 en SPD) verworpen.

Meerjarenuitvoeringsprogramma (MUP) 2010-2014 Maastricht Heuvelland Het Limburgs Parlement stelde het MUP 2010-2014 Maastricht-Heuvelland vast. In dit programma zijn alle beeldbepalende ontwikkelingen voor de regio Maastricht-Heuvelland in samenhang betrokken. Het programma wordt ook nog ter vaststelling aangeboden aan de raden van de betrokken gemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten en Vaals. Verantwoordelijk portefeuillehouder Driessen onderschreef de bedoeling van een motie van de PvdA om terughoudendheid en realiteitszin te betrachten om een forse verzwaring van de lasten voor de burger te beperken. De motie werd niet in stemming gebracht. Gezien de toezegging van gedeputeerde Driessen op de PvdA-motie om de duurzaamheidprojecten en het daarvoor bestemde bedrag van 10 miljoen te koppelen aan de duurzame ontwikkeling van de krachtwijken Maastricht Noordoost, werd de motie niet in stemming gebracht. Naar aanleiding van een derde PvdA-motie sprak gedeputeerde Driessen de intentie uit ernaar te streven geen externe coordinator/directeur gebiedsontwikkeling Maastricht-Heuvelland aan te trekken, maar in overlg met de betrokken partijen te zoeken naar geschikte interne kandidaten. Ook deze motie werd niet in stemming gebracht.

Moties Wro-verordening en Voorbereidingsbesluit Intensieve Veehouderij De door de Partij voor de Dieren ingediende motie om te komen tot voorbereiding van een Wro-verordening werd verworpen met 28 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD) en 10 stemmen voor (SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en SPD).
De door de Partij voor de Dieren ingediende motie om te komen tot een Voorbereidingsbesluit Intensieve veehouderij werd verworpen met 28 stemmen tegen (CDA, PvdA, VVD) en 10 stemmen voor (SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en SPD).

30-3-2010 13:52