Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 30 maart 2010 2010Z04212

Kamervragen

-

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen gesteld door het lid De Mos over het bericht dat skimmers loeren op de OV-opladers.


1. Bent u bekend met het bericht "Skimmers loeren op OV-opladers"?1


1. Ja.


2. Deelt u de mening dat de OV-chipkaart, nu dieven ordinair geldbedragen van OV-chipkaartgebruikers kunnen stelen, nog lang niet gevrijwaard is van tal van ongemakken? Zo ja, bent u bereid de papieren strippenkaart in het hele land als alternatief te laten bestaan, zodat de reizigers vrij kunnen kiezen?


2. Nee, in het bericht gaat het niet om de OV-chipkaart, maar om het skimmen van bankpassen. Dit is een landelijk probleem. Zoals in het bericht wordt vermeld doet dit probleem zich ook voor bij banken en grootwinkelbedrijven. Het skimmen van de bankpas kan zich dus ook voordoen bij automaten die papieren vervoerbewijzen, zoals de strippenkaart, verkopen.


3. Deelt u de mening dat de reizigers moeten weten waar het skimmen heeft plaatsgevonden, zodat reizigers, die denken de dupe te zijn geweest van de fraudeurs, zich kunnen melden? Zo ja, wilt u het Amsterdams vervoersbedrijf GVB er toe bewegen bekend te maken waar het skimmen plaatsgevonden heeft of plaatsvindt?

3. Het GVB heeft mij laten weten dat zij op dit moment onderzoekt welke maatregelen getroffen moeten worden. De automaten van het GVB voldoen aan de eisen die Currence (de organisatie die verantwoordelijk is voor betrouwbaar en veilig elektronisch betalingsverkeer) hiervoor heeft opgesteld. Daarnaast controleert het GVB de automaten enkele malen per dag. Ook worden de automaten met silliconenspray bespoten zodat lijm moeilijker hecht, en skimapparatuur dus moeilijker kan worden bevestigd. In verband met een lopend politieonderzoek kan de locatie waar het skimmen heeft plaatsgevonden niet bekend worden gemaakt.


1 De Telegraaf, 5 maart 2010
a
agina 1 van 2 P





Datum Reizigers die denken de dupe te zijn geweest van fraudeurs moeten zich melden

bij de banken. Banken blokkeren de passen direct als zij merken dat deze zijn Ons kenmerk geskimd. De klant krijgt vervolgens de schade van de bank vergoed. Om het VENW/DGMo-2010/2670 skimmen tegen te gaan, zijn de banken bezig met de invoering van een nieuwe bankpas die beter beveiligd is. Alle pinautomaten moeten hierop worden aangepast. Naar verwachting zal dit eind 2012 het geval zijn.


4. Kunt u bekend maken hoeveel overheidsgeld er nu al is uitgegeven aan de zogenaamde ,,kinderziekten van het OV-chipkaartsysteem? Zo nee, waarom niet?

4. Bij nieuwe en complexe technische systemen doen zich in het begin vaak "kinderziekten" voor. De OV-chipkaart is daar geen uitzondering op. De OV- chipkaart wordt stapsgewijs ingevoerd zodat regio's kunnen leren van de ervaringen van de introductie van de OV-chipkaart in eerdere regio's. Hierdoor worden 'kinderziekten' zoveel als mogelijk beperkt.

Met de vervoerders zijn afspraken gemaakt over de oplevering van een goed werkend OV-chipkaartsysteem. De verantwoordelijkheid voor het oplossen van technische problemen ligt daarom bij de vervoerders. Ik heb geen inzicht in de door hen bestede middelen aan het systeem.

De in het Telegraafartikel genoemde 'kinderziekte' treedt niet alleen op bij OV- bedrijven, maar ook bij banken en grootwinkelbedrijven. Al deze bedrijven nemen zelf maatregelen om het skimmen te voorkomen. Daaraan wordt geen overheidsgeld besteed.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P