Openbaar Ministerie

Forse schadevergoedingen voor vernielen flitspalen

30 maart 2010 - Landelijk Parket Team Verkeer

In twee rechtszaken zijn onlangs forse schadevergoedingen opgelegd voor het opzettelijk vernielen van flitspalen.

Een Utrechtse rechter heeft een schadevergoeding van EUR 8.000,- toegewezen. In een Amsterdamse zaak kende de rechter zelfs een schadevergoeding van EUR 30.000,- toe. Beide flitspalen zijn eigendom van het Landelijk Parket Team Verkeer.

Flitspalen zijn kostbare handhavingsmiddelen die staan op weloverwogen locaties. Het gaat om wegen waar veelvuldig te hard wordt gereden en waar relatief veel verkeersongevallen gebeuren. In 2009 zijn 12 flitspalen ernstig vernield. Dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede. Daarnaast kost het de samenleving veel geld om de vernielde flitspalen te herstellen. Politie en justitie stellen dan ook alles in het werk daders van vernielingen te op te sporen. Als de dader is gevonden, wordt de schade geheel verhaald.

Nederland behoort mede dankzij de intensieve verkeerscontroles van de politie tot de meest verkeersveilige landen ter wereld. Het draagvlak voor snelheidscontroles is groot. De overgrote meerderheid van de weggebruikers (86%) vindt snelheidscontroles (zeer) zinvol. 80% vindt flitspalen een (zeer) acceptabel middel.