Gemeente Achtkarspelen


Raadsvergadering 25 maart

Nog geen besluit over verordening geurhinder
De gemeenteraad vergaderde afgelopen donderdag in de tijdelijke raadzaal, âde Lantearneâ in Surhuisterveen. Besluitvormend punt op de agenda was de verordening geurhinder en veehouderij. Vooralsnog is er geen besluit gevallen.

Het CDA diende een amendement (wijziging op een wetsontwerp) in over het schrappen van artikel 3 uit de verordening geurhinder en veehouderij.

In artikel 3 van de verordening worden bufferzones beschreven. Hierin staan afstanden beschreven van veehouderijen ten opzichte van geurgevoelige objecten. Als de boerenbedrijven groter worden moet de afstand tot het dorp of lintbebouwing ook groter worden. De gemeente Achtkarspelen wil de ruimte benutten die de Geurwet geeft, maar ook een drempel opwerpen voor schaalvergroting. PvdA raadslid Nicolai stemde namens zijn partij in met de verordening, âHiermee houdt de gemeente grip op uitbreiding van de bedrijven.â De VVD gaf aan âwel uit de voeten te kunnenâ met de verordening, maar dan wel met het amendement.

Uiteindelijk gaf de gemeenteraad het college opdracht om na te gaan wat de juridische gevolgen zijn van het schrappen van artikel 3. Volgens CDA raadslid Talma is het vooral nuttig te kijken bij andere gemeenten. âKijk hoe zij dit hebben geregeld, daar kunnen we van leren.â

Reflecterende huisnummerpaaltjes
Ervaring leert dat in het donker, voor bijvoorbeeld hulpdiensten, het vinden van huisnummers in het buitengebied nog wel eens een probleem is. Om de zichtbaarheid te verhogen heeft de raad op 21 augustus 2008 een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd een onderzoek in te stellen naar de kosten van reflecterende huisnummerpaaltjes.

De meningen van de fracties waren verdeeld. Het GBA wil, uit het oogpunt van kostenbesparing, alleen daar paaltjes neerzetten waar het echt nodig is. Christen Unie, CDA en PvdA zijn van mening dat de bewoners van het buitengebied ook eigen verantwoordelijkheid hebben. âHet is de vraag of de gemeente Achtkarspelen die paaltjes zelf moet willen plaatsen in het buitengebied. Beweeg de mensen om dat te doen, een goede voorlichting via de infopagina van de gemeente moet voldoende zijn.â

Het college is gevraagd een voorstel naar de raad te sturen waarbij de bewoners zelf verantwoordelijk zijn als het gaat om de vindbaarheid van hun woning. De raad wil alleen iets doen daar waar er sprake is van onduidelijkheid en/of onoverzichtelijkheid. Ook is de raad van mening dat de kosten fors gereduceerd moeten worden.

Meer over de besproken onderwerpen uit de raadsvergadering van donderdag 25 maart vindt u op www.achtkarspelen.nl.