Groenlinks Assen

IJzerworm Grote tekst

GroenLinks ernstig bezorgd over IJzerworm

Dinsdag 30 maart 2010, 12:52u - Laura Punt

IJzerworm ook gevaar in Drenthe?

De GroenLinks Statenfractie in Drenthe maakt zich zorgen over de IJzerworm. Deze worm is onlangs in Duitsland ontdekt bij de sloop van enkele bouwwerken van gewapend beton. De IJzerworm kan zelfs de oorzaak zijn van de betonrot die de laatste tijd steeds meer voorkomt, denk bv aan het viaduct in de rondweg van Assen.

Bij diverse viaducten en bruggen werd in Duitsland geconstateerd dat er meer betonrot was opgetreden dan verwacht. De oorzaak lijkt deze worm te zijn. De IJzerworm, Xestobium rufovillosum ferrum, is familie van de bonte knaagkever, en komt, voor zover bekend, nog niet voor in Drenthe. De GroenLinks Statenfractie maakt zich echter ernstig zorgen, want dieren houden zich nu eenmaal niet aan landsgrenzen.

De Statenfractie gaat vragen aan het College van Gedeputeerde Staten om in overleg te gaan met het Duitse onderzoeksinstituut, Forschungsinsttut landliche Umwelt und Insekteneinflusse, om te bezien welke maatregelen nodig zijn. Dit onderzoeks instituut, onderleiding van prof. Dr. N. Schuette zur Wick heeft als eerste deze diersoort ontdekt en waarschuwt voor niet terug te draaien ontwikkelingen.

Daarnaast vraagt de fractie aan de inwoners van Drenthe om het te melden als men aan viaducten, tunnels of bruggen grote bruine vlekken ziet. Deze donkerbruin gekleurde vlakken duiden er op dat de IJzerworm bezig is het beton van binnenuit op te vreten. Meer informatie is te verkrijgen via schuettezurwick@hotmail.com

GroenLinks hoopt zo te voorkomen dat er meer schade optreedt dan nodig is. "Tijdig ingrijpen lijkt ons hard nodig!" volgens fractievoorzitter Jan Langenkamp. "Dit gerenommeerde instituut heeft niet alleen de ijzerworm gevonden, maar is ook al heel ver in de bestrijdingsmogelijkheden. Hoe langer we wachten hoe meer geld het gaat kosten."

Voor meer info of een melding: 06-10171978 Jan Langenkamp GroenLinks Statenfractie Drenthe

Downloads

* 20100330 PB Ijzerworm.pdf 20100330 PB Ijzerworm.pdf (77.02 KB)

Zie het origineel