Gemeente Tiel


Telefonisch onderzoek onder ouders in regio Rivierenland

In april 2010 worden ouders uit de negen gemeenten in de regio Rivierenland gebeld voor een onderzoek dat wordt uitgevoerd in het kader van het project `Niks mis met fris'. Het onderzoek gaat over uw rol als ouder bij het alcoholgebruik van uw kind(eren) tussen 10 en 18 jaar.

Ouders spelen een grote rol in het alcoholgebruik van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat voorlichting en het stellen van duidelijke regels helpen bij het beperken van alcoholgebruik. Om een beeld te krijgen hoe ouders in de regio Rivierenland omgaan met het alcoholgebruik van hun kinderen, start IrisZorg vanaf 6 april een telefonisch onderzoek in opdracht van de negen gemeenten in de regio Rivierenland. Heeft u kinderen tussen 10 en 18 jaar? Dan kunt u in april 2010 gebeld worden om mee te werken aan een onderzoek over alcoholgebruik van uw kind.

Aan de hand van het telefonisch onderzoek willen de gemeentes in de regio Rivierenland er achter komen hoe ouders denken over jongeren en hun alcoholgebruik. Maken ze zich bijvoorbeeld zorgen over het alcoholgebruik van hun eigen kinderen? Praten ze met hun kinderen over dit soort zaken?

Het telefonisch onderzoek wordt de komende tijd niet alleen in de negen gemeenten in de regio Rivierenland uitgevoerd, maar ook in de Achterhoek en de Stedendriehoek. De resultaten van het telefonisch onderzoek worden gebruikt om ouders beter te kunnen helpen bij het omgaan met alcoholgebruik van hun opgroeiende kinderen.

Niks mis met fris

Het telefonisch onderzoek is een onderdeel van het project Niks mis met fris. In 2008 zijn de negen gemeenten uit de regio Rivierenland samen met politie, GGD en IrisZorg met het project gestart. Jongeren drinken tegenwoordig steeds vaker alcohol. Ook drinken ze meer en beginnen ze op steeds jongere leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol op jonge leeftijd veel schade aan hun onvolgroeide hersenen toebrengt. Door preventieve acties zoals voorlichting op scholen, voorlichting voor ouders en het betrekken van sportverenigingen bij het project, proberen de deelnemende partijen het alcoholgebruik van jongeren zo lang mogelijk uit te stellen.