AzG: VN-donorconferentie Haïti moet toegang tot zorg waarborgen

30/03/2010 15:05

Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam/Port-au-Prince/New York, 30 maart 2010 - De gezondheidssituatie van de meerderheid van de Haïtiaanse bevolking is nog steeds extreem kwetsbaar. De VN-donorconferentie die morgen in New York wordt gehouden mag daarom niet leiden tot maatregelen die de toegang tot medische zorg beperken, zegt medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Na de aardbeving van 12 januari gaven bijna alle overheids- en privé-ziekenhuizen gratis zorg. Intussen zijn er plannen bekendgemaakt om vanaf april weer tarieven voor medische hulp te gaan rekenen.

'Het afhankelijk maken van iemands toegang tot medische zorg van zijn of haar financiële middelen, gaat totaal voorbij aan de realiteit zoals wij die nu in de straten en in de daklozenkampen in Haïti zien,' aldus Artsen zonder Grenzen noodhulpcoördinator Karline Kleijer. 'Honderdduizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en leven in bouwvallige hutjes gemaakt van plastic zeil, tentjes of restanten van verwoeste huizen. Het regenseizoen is begonnen, wat de huidige leefomstandigheden nog verder verergert. Wij hebben al gezien hoe kampen door de regen grotendeels instortten. Hierdoor moeten veel mensen opnieuw op zoek naar een veilig heenkomen. Ook komen de jaarlijkse orkanen er weer aan. Onderdak, hygiëne, water en medische zorg blijven de dringendste noden.'

De aardbevingsslachtoffers hebben postoperatieve zorg, revalidatie, fysiotherapie en psychologische zorg nodig. Daarnaast is er behoefte aan verloskundige en traumazorg en medische zorg voor kinderen. De twee voornaamste ziekten die Artsen zonder Grenzen behandelt zijn luchtweginfecties en diarreeziekten. 'De Haïtianen moeten toegang hebben tot een efficiënte gezondheidszorg,' verklaart Christophe Fournier, arts en internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'De financiële middelen die nodig zijn om de gezondheidsvoorzieningen draaiende te houden mogen niet verhaald worden op de extreem kwetsbare bevolking.'

Internationale hulp moet overwegen directe, financiële ondersteuning aan de gezondheidszorg in Haïti te geven. Besluiten die tijdens de VN-conferentie in New York worden genomen moeten de Haïtiaanse gezondheidszorg in staat stellen tegemoet te komen aan de onmiddellijke medische noden van de bevolking, vindt Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen blijft gratis zorg geven in Haïti.

Noodhulp Artsen zonder Grenzen in Haïti

Artsen zonder Grenzen verleent al 19 jaar hulp in Haïti. Op dit moment geven 3.300 Haïtiaanse en internationale Artsen zonder Grenzen medewerkers medische zorg: zij ondersteunen overheidsziekenhuizen of runnen eigen klinieken, centra en ziekenhuizen. Sinds de aardbeving hebben Artsen zonder Grenzen teams meer dan 4.000 operaties uitgevoerd, psychosociale zorg gegeven aan meer dan 20.000 mensen en hebben zij meer dan 53.000 patiënten behandeld. Daarnaast hebben de teams 14.000 tenten en bijna 20.000 sets met hulpgoederen uitgedeeld (zoals kook- en wasspullen, jerrycans, dekens en plastic zeil). Artsen zonder Grenzen financiert de hulp in Haïti uitsluitend met donaties van het publiek en behoort daarom niet tot de deelnemers van de VN-donorconferentie in New York.





http://www.artsenzondergrenzen.nl