Erasmus Universiteit Rotterdam

Studente Zorgmanagement wint NVZD scriptieprijs

Erkenning door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren.

Patricia Herber heeft de landelijke Scriptieprijs 2010 van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren gewonnen. Zij schreef haar scriptie 'Voorzorg voor Zorgpaden' voor haar Master Zorgmanagement (Zoma) 2008-2009 aan het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De scriptie beschrijft de toepasbaarheid van zorgpaden binnen zorginstellingen.

Dr. Kees van Wijk, opleidingscoördinator Master Zorgmanagement van het iBMG: "We zijn er trots op dat voor de derde keer op rij één van onze Zoma-studenten deze prijs wint. Het toont aan dat ons instituut volgens bestuurders in de zorg relevant afstudeeronderzoek uitvoert. Lof ook voor de afstudeerbegeleiders Sylvia Elkhuizen en Jan Vissers."

De scriptie van Herber gaat over zorgpaden in instellingen. Herber stelt dat instellingen te vaak beginnen instellingen met zorgpaden zonder zich te realiseren welke voorwaarden aanwezig zouden móeten zijn, welke factoren de mate van succes bepalen en welke consequenties zorgpaden met zich mee (kunnen) brengen. In deze scriptie wordt de vraag beantwoord met welke factoren een zorginstelling rekening zou moeten houden om zorgpaden succesvol te implementeren. Deze factoren zijn verkregen uit een grote hoeveelheid literatuur die vervolgens getoetst en aangevuld werd vanuit de ervaringen met zorgpaden op de polikliniek Neurologie.

Het resultaat van dit onderzoek is een lijst van 32 indicatoren die van invloed (kunnen) zijn op het welslagen van zorgpaden binnen een instelling. Al deze indicatoren zijn toegelicht met voorbeelden uit de praktijk en met verwijzingen naar relevante literatuur. Als toevoeging is een aanzet voor een vragenlijst gemaakt, waarmee een organisatie kan inschatten of het over de juiste (rand)voorwaarden beschikt om met zorgpaden te starten. Het fungeert daarmee als een hulpmiddel binnen het besluitvormingstraject. Het kan echter ook fungeren als middel om reeds ingevoerde zorgpaden onder de loep te nemen. Daar waar onvoldoende succes wordt geboekt, kan de lijst mogelijk inzicht geven in mogelijke oorzaken.