Stichting FOM 30 maart 2010

LHC onderzoeksprogramma gaat van start

Amsterdam, 30 maart 2010 - om 13:06 uur vanmiddag botsten bundels protonen met 7 TeV op elkaar in de nieuwe deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC). Dit markeert de start van het onderzoeksprogramma op de deeltjesversneller bij CERN in Zwitserland. Deeltjesfysici over de hele wereld verheugen zich op een rijke oogst aan nieuwe fysica als de LHC zijn eerste lange run begint bij een energie drie en een half keer hoger dan ooit eerder bereikt met een deeltjesversneller. FOM levert via het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef een belangrijke bijdrage aan de LHC. Figuur 1. Monteurs
vergroten Figuur 1. Monteurs
"It's a great day to be a particle physicist," zegt CERN Director General Rolf Heuer. "A lot of people have waited a long time for this moment, but their patience and dedication is starting to pay dividends."

Frank Linde, directeur van Nikhef: "Mijn inleiding in Nikhef's jaarverslag eindigde met de wens dat de LHC in 2010 een significante hoeveelheid proton-proton botsingen met meerdere TeV zwaartepuntsenergie levert. Nu de eerste 7 TeV botsingen in de LHC een feit zijn, ga ik vol spanning de geïntegreerde luminositeits-teller volgen, die aangeeft hoeveel botsingen er in totaal zijn geweest. Als de natuur vervolgens een beetje meewerkt dan zal na decennia lange speculaties snel duidelijk worden of supersymmetrie nu wel of niet bestaat. En een paar jaar later wordt duidelijk of het Higgs deeltje een illusie is of realiteit. En dan wordt het echt leuk!"

Stan Bentvelsen, programmaleider ATLAS op Nikhef: "Na lange tijd hebben we dan nu botsingen met energieën die nooit eerder zijn bereikt. Daarmee openen we een deur naar onbekend terrein; en dat betekent nu heel concreet: "gaan we supersymmetrie of andere nieuwe vormen van materie vinden?".
Maar deze vraag kan alleen worden beantwoord als ATLAS en andere detectoren efficiënt en nauwkeurig de botsingen registreren. De enorme datastroom zal goed moeten worden verwerkt en geanalyseerd. Daar liggen de uitdagingen voor de komende periode."

Marcel Merk, programmaleider LHCb op Nikhef: "Het bereiken van een botsingsenergie van 7 TeV betekent dat we nu daadwerkelijk op zoek kunnen gaan naar verklaringen voor zowel het ontbreken van antimaterie in het heelal, als ook naar de samenstelling van de alom aanwezige, mysterieuze donkere materie. Dit is een bijzondere mijlpaal in de deeltjesfysica."

CERN gaat de LHC voor een periode van 18-24 maanden bedrijven, met als doel het leveren van voldoende gegevens voor de experimenten om significante voortgang te maken op een groot aantal terreinen. Zodra ze de bekende deeltjes van het Standaard Model 'opnieuw ontdekt' hebben, een noodzakelijke voorwaarde voor de zoektocht naar nieuwe fysica, zullen de LHC-experimenten beginnen met systematisch op zoek gaan naar het Higgs-boson. Met de verwachte hoeveelheid gegevens zal de gecombineerde analyse van ATLAS en CMS in staat zijn om een breed massa-gebied te verkennen. Als het Higgs deeltje een massa in de buurt van 160 GeV blijkt te hebben kan het deeltje al relatief snel gevonden worden. Blijkt dit sluitstuk van het Standaard Model veel lichter of zwaarder, dan zal de ontdekking nog een paar jaar op zich laten wachten.

Voor supersymmetrie zullen ATLAS en CMS elk na deze eerste run periode al voldoende gegevens hebben om kans te hebben op een echte doorbraak. Vorige experimenten waren gevoelig voor supersymmetrische deeltjes tot een massa van zo'n 400 GeV. Met de huidige experimenten duwt de LHC het bereik voor deze ontdekkingen tot 800 GeV.

Na deze run zal de LHC, eind 2011, afsluiten voor routine onderhoud, en de voltooiing van de reparaties en consolidatie-werkzaamheden die nodig zijn om de ontwerpenergie van 14 TeV te bereiken. Traditioneel bedreef CERN haar versnellers altijd typisch zeven tot acht maanden gevolgd door een shutdown periode van vier tot vijf maanden. Voor een cryogene machine zoals de LHC is deze cyclus niet optimaal omdat er jaarlijks teveel tijd verloren zou gaan met het opwarmen en afkoelen van de machine. Daarom heeft CERN besloten over te stappen op een cyclus met langere run periodes (jaren) afgewisseld door langere shutdowns (van een half tot een heel jaar).

Meer informatie:
Het originele CERN persbericht kunt u vinden op http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2010/PR07.10E.htm l
Contact CERN press office:
http://press.web.cern.ch/press/ContactUs.html

Meer informatie over de LHC experimenten waar Nikhef aan deelneemt is beschikbaar op
http://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/deeltjesfysica/

Als u meer informatie wilt over met name de Nederlandse bijdrage kunt u contact opnemen met Vanessa Mexner, Wetenschapsvoorlichting Nikhef, (020) 592 50 75.


*Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit in Amsterdam.