ChristenUnie


ChristenUnie.nl
Verkiezingen
Kandidatenlijst TK 2010

Concept-kandidatenlijst Tweede Kamer 2010

De selectiecommissie en het bestuur stellen de kandidaten als volgt voor:
---

André Rouvoet (48) werd door het bestuur voorgedragen als lijsttrekker van de ChristenUnie. Zijn actuele ervaring als minister en vicepremier voegt hij toe aan een lange staat van dienst binnen de Tweede Kamer; naar het zich laat aanzien zal hij daarmee de nestor van de nieuwe Tweede Kamer zijn. Sinds zijn eerste lijsttrekkerschap in 2003 geldt André als hét gezicht van de ChristenUnie. Hij is in staat het ChristenUnie geluid helder te verwoorden. Hij weet de boodschap van het evangelie te vertalen naar de praktijk van alledag. Hij is in belangrijke mate verantwoordelijk voor het feit dat de ChristenUnie na drie jaar kabinetservaring niet verbleekt en beschadigd, maar herkenbaarder en krachtiger dan ooit op de politieke kaart staat.

Voor de komende periode staat de ChristenUnie voor twee uitdagingen: het verzilveren van haar regeringsverantwoordelijkheid én het vorm geven aan de ChristenUnie van de toekomst. De selectiecommissie en het bestuur achten André Rouvoet uitstekend geschikt om dit proces vanuit de Tweede Kamer te leiden. Partijvoorzitter Blokhuis: ,,In de campagne zullen twee thema's belangrijk worden: integratie en de aanpak van de economische crisis. Op deze dossiers is André is staat de insteek van de ChristenUnie overtuigend voor het voetlicht te brengen.''

André Rouvoet is viceminister-president en minister van Jeugd en Gezin; sinds de val van het kabinet Balkenende IV tevens demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij kwam in 1994 in de Tweede Kamer en was van 2003 tot februari 2007 fractievoorzitter ChristenUnie. Voorheen was hij onder meer directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de RPF. Roevoet studeerde rechten en is lid van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Woerden.
* Download portretfoto van André Rouvoet 1 (foto: Marie Cecile Thijs)

* Download portretfoto van André Rouvoet 2 (foto: Marie Cecile Thijs)

---

Arie Slob (48) heeft zich in de afgelopen jaren als fractievoorzitter overtuigend bewezen. Hij was er de juiste man op de juiste plaats op de juiste tijd. In de spraakmakende `voorzittersdebatten' zet hij de ChristenUnie helder en gezaghebbend neer. De selectiecommissie signaleert in haar rapport dat zij onder de indruk is van `de belangrijke samenbindende rol' die Arie Slob heeft ingenomen binnen de fractie én binnen de coalitie. `Het is hem gelukt de fractie met vijf nieuwe Kamerleden te laten ontwikkelen tot een stabiel, hecht team met een eigen geluid.' Samen met André Rouvoet zal hij de komende jaren gaan werken aan de ChristenUnie van de toekomst.

Arie Slob kwam in 2001 in de Tweede Kamer, tussentijds, als opvolger van Gert Schutte. Hij werd fractievoorzitter in februari 2007 toen Rouvoet minister werd. Voorheen was hij raadslid in Zwolle en vervulde hij diverse functies in het onderwijs. De historicus Slob is lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en woont in Zwolle.
* Download portretfoto van Arie Slob 1 (foto: Ruben Timman)
* Download portretfoto van Arie Slob 2 (foto: Ruben Timman)
---

Esmé Wiegman (34) debuteerde drie jaar geleden als Kamerlid nadat zij als lid van de gemeenteraad in Zwolle actief was. Zij heeft zich op integere, evenwichtige en zorgvuldige wijze bewezen als een degelijke woordvoerder op het complexe en gevoelige medisch-ethische terrein, Europese Zaken en VROM. Ze heeft op onderscheidende wijze het ChristenUnie geluid laten klinken. Haar effectiviteit en parlementaire waarde blijken onder meer uit het feit dat ze veel amendementen indiende die door de Kamer werden aangenomen. Ze weet verbindingen te leggen en weet goed te onderscheiden waar de grens ligt tussen het principieel onaanvaardbare en het haalbare.

Esmé Wiegman-Van Meppelen Scheppink werd lid van de Tweede Kamer na de kabinetsformatie in maart 2007. Voorheen was ze onder meer raadslid Zwolle en lid van het Landelijk Bestuur ChristenUnie. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkte als freelance bureauredacteur voor verschillende uitgevers en tijdschriften. Esmé woont in Zwolle en is lid van de Protestantse Kerk in Nederland.
* Download portretfoto van Esmé Wiegman 1 (foto: Ruben Timman)
* Download portretfoto van Esmé Wiegman 2 (foto: Ruben Timman)
---

Joël Voordewind (44) heeft een lange staat van dienst binnen de ChristenUnie. Hij werkte in het verleden onder meer als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer en als campagneleider op het partijbureau. Sinds november 2006 is hij Kamerlid. Hij is erin geslaagd zowel in de Kamer als in de media zeer duidelijk hoorbaar en zichtbaar te zijn op zijn beleidsterreinen: Jeugd en Gezin, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie en Media. Door zijn kwaliteit als onverstoorbare `bijter' is hij in staat politieke overtuigingen via wisselende politieke meerderheden te realiseren. Joël heeft een neus voor principiële kwestie waarmee hij de aandacht kan vestigen op het eigen geluid van de ChristenUnie.

Voordat hij bij de ChristenUnie actief werd was Joël Voordewind onder meer veldwerker in Irak en Brazilië en beleidsmedewerker bij diverse internationale Ontwikkelingsorganisaties, beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en voorlichter voor het Ministerie van Defensie. Voordewind studeerde politicologie en journalistiek, woont in Amsterdam en is lid van een evangelische gemeente.
* Download portretfoto van Joël Voordewind 1 (foto: Anne Paul Roukema)

* Download portretfoto van Joël Voordewind 2 (foto: Anne Paul Roukema)

---

Carola Schouten (32) is beleidsmedewerker Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamerfractie. Voorheen was ze beleidsmedewerker op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze heeft grote kennis van thema's op financieel en sociaaleconomisch terrein, en heeft vanuit de Kamerfractie een belangrijke bijdrage geleverd aan de beleidsontwikkeling op dit gebied tijdens de regeringsdeelname van de ChristenUnie. Het bestuur acht haar in staat het beleid op deze dossiers de komende jaren te ontwikkelen en helder uit te dragen. Ze is een goede onderhandelaar gebleken die haar punten weet binnen te halen. Ze is rustig en beslist in haar optreden.

Carola Schouten is lid van de Verkiezingsprogrammacommissie 2010 en lid van de commissie Heroverwegingen. Als senior beleidsmedewerker coördineert ze het team beleidsmedewerkers van de Tweede Kamerfractie. Schouten studeerde Bedrijfskunde, woont in Rotterdam en is lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt).

Download portretfoto van Carola Schouten (foto: Anne Paul Roukema)
---

Martine Vonk (35) heeft zich geprofileerd als een generalist met specialistische kennis op het gebied van duurzaamheid, milieu, landbouw, natuur en ontwikkelingssamenwerking. Zonder tot op heden een politiek ambt te bekleden heeft ze met haar deskundigheid en gedrevenheid op diverse podia en in de media bekendheid verworven. Martine is gepassioneerd en staat voor christelijk-sociale politiek met een groen hart. Ze is al lange tijd nauw betrokken bij de koers van de ChristenUnie op deze terreinen. Als lid van het curatorium van het WI, als deelnemer aan de projectgroep duurzaamheid, als bouwer aan het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Martine etaleert haar inhoudelijke expertise op een toegankelijke wijze. Ze is authentiek in haar optreden, evenwichtig met een goede en plezierige uitstraling.

Martine Vonk is onderzoeker en adviseur bij CLM en werkte eerder als aio aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit. Ze studeerde Sociaal Wetenschappelijke Milieukunde, woont in Vianen en is lid van de Protestantse Kerk in Nederland.
* Download portretfoto van Martine Vonk 1 (foto: Anne Paul Roukema)
* Download portretfoto van Martine Vonk 2 (foto: Anne Paul Roukema)
---

Ed Anker (31) ,,Ik geloof in authentieke politiek die sprankelt": een citaat dat Ed Anker, het jongste lid van de huidige Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, kenmerkt. Ed verzet zich tegen de heersende neiging van het parlement om zich te laten meenemen in de waan van de dag; hij maakt als woordvoerder Justitie, Binnenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ernst van het primaire werk van een parlementariër: de wetgevingstaak. In zijn externe contacten spreekt hij op een geheel eigen manier diverse groepen aan, in het bijzonder de jeugdige kiezer en studenten. Hij wordt gewaardeerd om zijn speelse, onbevangen en humoristische stijl van optreden. Inhoudelijk sterk met doordachte oneliners en een grote gedrevenheid voor onderwerpen als prostitutie en mensenhandel, vreemdelingenbeleid, burgerschap, homo-emancipatie en kinderopvang.

Ed Anker is lid Tweede Kamer sinds februari 2007, voorheen was hij lijsttrekker en raadslid in Zaanstad en fractiemedewerker van de Provinciale Statenfractie Noord-Holland. Hij was werkzaam bij een adviesbureau voor gemeenteraden en de griffie van de gemeente Haarlemmermeer. Hij studeerde politicologie, woont in Den Haag en is lid van een evangelische gemeente.

* Download portretfoto van Ed Anker 1 (foto: Ruben Timman)
* Download portretfoto van Ed Anker 2 (foto: Ruben Timman)
---

Cynthia Ortega (54) is een markant Kamerlid met een grote maatschappelijke betrokkenheid en hart voor de zwakken in de samenleving. Dat heeft ze onder meer laten zien doordat ze zich vastbeet in onderwerpen als armoedebestrijding, schuldhulpverlening, behoud van nabestaandenuitkering en ontslagrecht. Naast de portefeuille Sociale Zaken doet ze Economische Zaken, Wonen Wijken en Integratie (WWI) en Antilliaanse Zaken. Op het terrein van WWI wist ze haar naam te verbinden aan een vijftal grote gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) die als `Ortega-gemeenten' deelgenoot werden van het grootstedenbeleid. Met haar unieke inzet voor de portefeuille Antilliaanse Zaken onderstreept ze dat zij de stem is van de andere overzeese koninkrijksdelen en de Antillianen hier in Nederland. Zij vertegenwoordigt een duidelijk deel van de ChristenUnie achterban, namelijk multiculturele christenen.

Cynthia Ortega-Martijn is Kamerlid sinds november 2007. Ze was in de afgelopen periode onder meer lid van de parlementaire commissie Onderwijsvernieuwing en verantwoordelijk voor het personeelsbeleid namens de fractie. Zij heeft een lange werkervaring bij de overheid en in het bedrijfsleven. Zij was onder meer directeur van het Bureau voor advisering, coaching en training HRM, programmamanager van het collegeprogramma Veelkleurige Stad en adjunct-hoofd Sociale Zaken in Rotterdam en opleidingsmanager. Cynthia Ortega woont in Rotterdam, deed de opleiding personeelsmanagement en is lid van een Volle Evangelie Gemeente.

* Download portretfoto van Cynthia Ortega 1 (foto Ruben Timman)
* Download portretfoto van Cynthia Ortega 2 (foto Ruben Timman)
---

Ernst Cramer (49) is een gepassioneerd Kamerlid met evenveel hart voor als kennis van het openbaar vervoer, landbouw en natuur. Hij heeft zich met zijn humorvolle en energieke optreden laten zien op diverse terreinen. Als succesvol indiener van aangenomen amendementen scoort hij hoog op de ranglijst van effectieve Kamerleden. Hij is secretaris van de fractie, en als lid van het Presidium tevens plaatsvervangend voorzitter van de Kamer. Hij is een goed bereikbaar Kamerlid dat door actief gebruik te maken van nieuwe media in staat is zijn achterban te betrekken bij zijn werk in de Kamer. In zijn portefeuille zitten Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en Financiën. Vanuit laatstgenoemde specialisme is hij ook lid van de commissie De Wit die onderzoek doet naar de oorzaken van de financiële crisis.

Ernst Cramer is lid Tweede Kamer sinds november 2006; voorheen was hij raadslid en wethouder in Zeewolde. Hij vervulde (financieel-)technische functies in bedrijfsleven wen was commercieel medewerker Holland Railconsult. Cramer volgde een technische mbo-opleiding en is lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Zeewolde.

* Download portretfoto van Ernst Cramer 1 (foto Ruben Timman)
* Download portretfoto van Ernst Cramer 2 (foto Ruben Timman)
---

IJmert Muilwijk (25) heeft ondanks zijn jeugdige leeftijd laten zien wat hij op politiek en maatschappelijk terrein in huis heeft. Sinds 2008 is hij voorzitter van Perspectief, de ChristenUnie jongeren. Hij heeft zich in menig debat laten zien als een originele denker en een vaardige spreker, die niet om argumenten verlegen zit. IJmert is afgestudeerd milieubestuurskundige, maar heeft een generalistische blik op de economische, sociale en medisch-ethische kant van de wereld. Zijn jonge leeftijd combineert hij met levenswijsheid en bestuurlijk inzicht.

IJmert Muilwijk is fractiemedewerker voor de ChristenUnie in Utrecht; voorts is hij lid van het Iran Comité en betrokken bij ontwikkelingsorganisaties Whitebird International en ICCO. Hij woont in Utrecht en is lid van de Protestantse Kerk in Nederland.
* Download portretfoto van IJmert Muilwijk 1 (foto Anne Paul Roukema)

* Download portretfoto van IJmert Muilwijk 2 (foto Anne Paul Roukema)

---

Reinier Koppelaar (35) is al lange tijd intensief betrokken bij de landelijke politiek van de ChristenUnie. De laatste jaren als politiek assistent van de vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin; eerder als beleidsmedewerker van de fractie in de Tweede Kamer. Hij bouwde mee aan het profiel van de ChristenUnie, onder meer als speechschrijver voor André Rouvoet. Reinier is een generalist met een brede politiek-inhoudelijke oriëntatie. Hij kent het politieke gedachtegoed van de ChristenUnie door en door, en is bekend met de Haagse wandelgangen. Zijn specialisme betreft het sociaal economisch beleid en financiën: hij verzorgde de doorrekening van het eerste verkiezingsprogramma van de ChristenUnie in 2002. Reinier is een rustige, authentieke, maar doortastende debater. Hij zoekt naar een optimale balans tussen het politieke spel, het inhoudelijke profiel en het beoogde resultaat.

Behalve de genoemde politieke functies was Reinier Koppelaar voorheen programmacoördinator de Verre Naasten in Indonesië, en rijkstrainee bij het Ministerie Economische Zaken en VROM. Hij studeerde Internationale Economie en Economische Geografie, woont in Den Haag en is lid van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt).
* Download portretfoto van Reiner Koppelaar 1 (foto Anne Paul Roukema)

* Download portretfoto van Reiner Koppelaar 2 (foto Anne Paul Roukema)

---

Gert-Jan Segers (40) is in het verleden beleidsmedewerker geweest van de RPF-fractie. Hij was werkzaam voor de Evangelische Omroep en woonde en werkte enkele jaren in Egypte als coördinator van een christelijk toerustingcentrum in Caïro. Daarna volgde hij een aanvullende studie in de Verenigde Staten. Sinds 2008 is hij directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Hij heeft in deze rol laten zien dat hij wetenschappelijke denkkracht combineert met veel politiek inzicht en gevoel. Hij is in zijn publicaties, voordrachten en mediaoptreden een vurige en overtuigende pleitbezorger is van de christelijk-sociale politiek gebleken. Zijn specialisme is het terrein van islam en integratie.

Gert-Jan Segers studeerde Politieke Wetenschappen en deed de Master of International Public Policy met specialisatie Islam en Midden-Oosten; hij woont in Hoogland en is lid van de Protestantse Kerk in Nederland.
* Download portretfoto van Gertjan Segers 1 (foto Anne Paul Roukema)
* Download portretfoto van Gertjan Segers 2 (foto Anne Paul Roukema)

---

De complete conceptkandidatenlijst ziet er als volgt uit:
1. André Rouvoet ( 4/1/62; Woerden)

2. Arie Slob (16/11/61; Zwolle)

3. Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (24/7/75, Zwolle)
4. Joël Voordewind (9/7/65; Amsterdam)

5. Carola Schouten (6/10/77; Rotterdam)

6. Martine Vonk (21/7/74, Vianen)

7. Ed Anker (30/6/78, Den Haag)

8. Cynthia Ortega-Martijn (9/2/56, Rotterdam)
9. Ernst Cramer (26/6/60; Zeewolde)

10. IJmert Muilwijk (22/4/84; Utrecht)

11. Reinier Koppelaar (17/12/74; Den Haag)

12. Gert-Jan Segers (9/7/69; Hoogland)

13. Simone Kennedy-Doorenbos (19/12/70; Amersfoort)
14. Jacqueline Koops-Scheele (8/1/70; Amstelveen)
15. André Oldenkamp (15/2/66, Warnsveld)

16. Klaas Pieter Derks (24/9/79; Utrecht)

17. Leon Meijer (20/1/64; Ede)

18. Theo Krins (7/11/64; Gouda)

19. Mirjam Bikker (8/9/82; Utrecht)

20. Hugo Scherff (1/3/85; Amsterdam)

21. Ruud van Eijle (12/2/55, Ermelo)

22. Stieneke van der Graaf (7/10/84, Groningen)
23. Paul Blokhuis (14/11/63, Apeldoorn)

24. Piet Adema (Drachten)

25. Frans Hamelink (2/9/43, Zaamslag)

26. Ron de Rover (23/6/68, Middelharnis)

27. Menno Helmus (10/4/62, Nieuwegein)

28. Herman Selderhuis (21/5/61, Hasselt)

29. Gijsbert van den Brink (Woerden)

30. Pascal Frissen (29/11/66, Sittard)

31. Ben Visser (4/10/81, Urk)

32. Janine Clement (9/10/74, Leiden)

33. Frank Visser (19/1/78, Haarlem)

34. Remco Oosterhoff (6/9/77, Rotterdam)

35. Peter de Kluijver (15/9/83, Papendrecht)
36. Marcel Companjen (2/9/76. Harderwijk)

37. Silva Visser- van Eijk (28/5/58, Andijk)
38. Ard Kleijer (7/2/71, Putten)

39. Shamir Ceuleers (21/12/84, Breda)

40. Hermen Vreugdenhil (21/11/75, Nieuwendijk)
41. Jonathan van der Geer (25/9/84, Den Haag)
42. Harry Philipsen (Echt)

43. Kees Tadema (14/8/61, Almere)

44. Annelies van der Kolk (28/4/53, Harderwijk)
45. Michel du Chatinier (11/12/65, Alphen ad Rijn)
46. Kees van der Elst (17/9/57, Tholen)

47. David de Jong (16/1/61, Groningen)

48. Ko Jansen (23/9/51, Eindhoven)

49. Gert Schouwstra (16/6/61, Sneek)

50. Dick Schutte (25/2/47, Urk)

51. Klaas Koelewijn (19/5/69, Maastricht)

52. Martin Schuurman (7/12/63, Nijkerk)

53. Hennie Schermers-van Elderen (30/10/68, Werkendam)
54. Jan van Groos (11/11/60, Waalwijk)

55. Bert Schreuders (27/9/55, Klundert)

56. Marjan Haak-Griffioen (29/6/51, Woerden)
57. Wouter de Jong (30/1/60, Houten)