Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Beter werkende voedselvoorzieningsketen

Landbouw- en Visserijraad 29 maart 2010

Nieuwsbericht | 30-03-2010

"Het vergroten van transparantie in de voedselketen is van groot belang. Ik hecht ook veel waarde aan het versterken van de positie van de sector door innovatie", aldus minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Een beter werkende voedselvoorzieningsketen was één van de onderwerpen waarover de Landbouw- en Visserijraad heeft gesproken.

De landbouwministers hebben voorzitterschapsconclusies aangenomen over een beter werkende voedselvoorzieningsketen. Tijdens de Landbouw- en Visserijraad van januari hebben de ministers gesproken over een Mededeling van de Europese Commissie hierover. Aanleiding was de stijging van de prijzen van agrarische grondstoffen en voedsel in 2007 en 2008, gevolgd door een sterke daling. Opvallend was de vertraging van ongeveer zes maanden waarmee de prijsdaling van agrarische grondstoffen doorwerkte in de prijzen van de levensmiddelenindustrie en een even lange periode voordat de daling zichtbaar werd in de voedselprijzen voor consumenten.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zei tijdens de Raad erg blij te zijn met de conclusies. "Het vergroten van transparantie in de voedselketen is van groot belang. Ik hecht ook veel waarde aan het versterken van de positie van de sector door innovatie. De vorm en omvang van de administratieve lasten die uit de monitoring van de keten voortvloeien, moeten wel in proportie staan tot de te bereiken doelen. We moeten voorkomen dat we het bedrijfsleven meer administratieve lasten opleggen. Verder is het cruciaal dat we niet alleen aandacht hebben voor de consument, maar ook voor een goede prijs voor de producent. Ook moeten we de mededingingsregels beter benutten, zowel Europees als nationaal", aldus Verburg.

Landbouw en de EU 2020-strategie

Verder debatteerden de ministers over de rol van landbouw in de EU 2020-strategie. De strategie is tijdens de Europese Raad op 25 en 26 maart besproken en heeft drie hoofddoelen, namelijk slimme groei, duurzame groei en groei voor iedereen. Verburg: "In de EU 2020-strategie is ook aandacht voor een concurrentiekrachtige en duurzame landbouw en diensten zoals watermanagement en klimaatadaptatie. Het toekomstig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moet een sterke invulling geven aan de 2020-agenda. Slimme groei en innovatie voor verduurzaming passen goed in de houtskoolschets die ik heb uitgebracht over de toekomst van het Europees landbouwbeleid en een vitaal platteland".

Zuivel

De Europese Commissie presenteerde een kwartaalrapport over de zuivelmarkt. Verburg zei daarover: "De markt voor zuivelproducten is wat aangetrokken. Hieruit blijkt dat het pakket van maatregelen (snelle en lenige instrumenten) heeft gewerkt. Zo lang als nodig, zo kort als mogelijk. We blijven sturen op een zachte landing van het melkquoteringssysteem".