Ministerie van Financiën

Wijziging procedure voor Amerikaanse pensioenfondsen tot het verkrijgen van vermindering van Nederlandse dividendbelasting onder het belastingverdrag Nederland-Verenigde Staten van Amerika 1992

Nieuwsbericht | 30-03-2010 | Belastingverdragen

Amerikaanse pensioenfondsen kunnen vanaf 1 april 2010 geen kwalificatiebeschikking meer aanvragen bij de Belastingdienst om vermindering van dividendbelasting te verkrijgen onder het belastingverdrag NL-VS. Reeds afgegeven kwalificatiebeschikkingen blijven nog drie jaar geldig. Daarna is in alle gevallen een Amerikaans formulier 6166 nodig.

Amerikaanse pensioenfondsen kunnen onder het belastingverdrag tussen Nederland en de VS vermindering van de Nederlandse dividendbelasting krijgen. De procedure hiervoor is beschreven in de uitvoeringsvoorschriften (gepubliceerd in de Staatscourant van 2 november 2007, nr. 213) in combinatie met de regeling gepubliceerd bij mededeling van 6 augustus 2007 (Stcrt. 2007, 154). Bij het verzoek tot vermindering van de Nederlandse dividendbelasting aan de bron moesten Amerikaanse pensioenfondsen óf een geldig door de IRS afgegeven certificaat 6166 óf een door de Nederlandse Belastingdienst afgegeven kwalificatiebeschikking overleggen. De mogelijkheid tot het overleggen van een kwalificatiebeschikking wordt in een nieuwe regeling tussen de bevoegde autoriteiten van Nederland en de VS geschrapt. Vanaf 1 april 2010 worden door de Belastingdienst geen nieuwe aanvragen voor een kwalificatiebeschikking in behandeling genomen. Reeds afgegeven kwalificatiebeschikkingen blijven nog tot maximaal drie jaar na 1 april 2010 geldig, tenzij zich een materiële wijziging in de feiten en omstandigheden voordoet. De uitvoeringsvoorschriften zullen op korte termijn aan deze wijziging worden aangepast.

Meer informatie


* Toepassing belastingverdrag op Amerikaanse pensioenfondsen Besluit / beleidsregel | 19-03-2010 | Belastingverdragen