Gemeente Achtkarspelen


Achtkarspelen HARTstikke Gezond bezig

Gemeenten moeten gezond gedrag meer bevorderen, aldus de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar jaarlijkse rapport âStaat van de Gezondheidszorg (SGZ, 2010)â. Donderdag 25 maart is dit rapport aan Minister Klink aangeboden.

Achtkarspelen is in ieder geval gezond bezig. Onder de naam âHARTstikke Gezondâ bijvoorbeeld, probeert de gemeente de gezondheid te verbeteren van kinderen tussen 4 en 12 jaar uit Boelenslaan en Kootstertille.
Sinds enkele weken is er op de basisscholen in Boelenslaan en Kootstertille SchoolGruiten. Hiermee leren kinderen op de basisschool spelenderwijs gezonder te eten. Daar hebben ze voordeel van: niet alleen nu maar ook later als ze groot zijn. Alle kinderen en leerkrachten eten elke dinsdag en donderdag op school gezamenlijk een lekker stuk fruit of groente. De kinderen, leerkrachten en ouders zijn erg enthousiast over het SchoolGruiten. Het is niet alleen gezond en gezellig maar ook erg leerzaam!

In de afgelopen jaren zijn diverse activiteiten in Boelenslaan en Kootstertille bedacht en uitgevoerd samen met de kinderen, hun ouders en de leerkrachten. Dit om kinderen spelenderwijs meer te laten bewegen, gezonder te eten en zo een gezondere levensstijl te ontwikkelen.
Zo zijn bijvoorbeeld alle schoolpleinen veranderd in uitdagende speelpleinen, is een avonturenpad aangelegd in Kootstertille, zijn ouders meegenomen naar de supermarkt voor gezonde tips, hebben de leerkrachten trainingen gevolgd en is er voedingsbeleid opgesteld met bijvoorbeeld richtlijnen voor traktaties op de scholen. Ook zijn in beide dorpen diverse beweegactiviteiten georganiseerd door de lokale sportverenigingen. Tot aan de zomervakantie staan nog diverse activiteiten gepland. De aandacht gaat ook uit naar de afsluiting van het project aan het einde van het schooljaar. Dit alles door en voor de kinderen.

Naast de gemeente Achtkarspelen (projectleiding) nemen Stichting Timpaan Welzijn, GGD Fryslân, de basisscholen, sportverenigingen en peuterspeelzalen deel aan het project. GGD Fryslân coördineert het project.
De projecten 'HARTstikke gezond in Kootstertilleâ en Hartstikke gezond in Boelenslaanâ worden vanaf 2006 tot en met 2010 mede gefinancierd uit de Rijksstimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport (BOS). Achtkarspelen heeft indertijd hoog gescoord in de top 3 van de beoordeling van 279 landelijke aanvragen bij het Ministerie van VWS.

Kort samengevat zijn de projecten te zien als een succes: meer dan ooit is men samen enthousiast en bewust bezig geweest met het bevorderen van de gezondheid van kinderen. Het gemak waarmee je gezonder kunt leven is geleerd en het plezier is ervaren. Hierdoor kan in de dorpen ook na het project verder gewerkt worden aan de gezondheid. En dat is wat Achtkarspelen voor ogen heeft.