Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA tevreden met beslissing over Oosterweel (30/03/10)

De N-VA is tevreden dat het Masterplan 2020 gered is en dat alle partijen zich hiertoe verbonden hebben. Dat is essentieel om een globale oplossing te vinden voor de mobiliteit in en rond Antwerpen.

Voor de N-VA is het ook een cruciale stap vooruit dat alle partijen in de Vlaamse regering zich nu akkoord verklaard hebben met het natuurlijk tracé. De N-VA heeft immers altijd al gezegd dat wij niet geloofden in allerlei alternatieven hiervoor. Vandaag is dit uitdrukkelijk door de regering ook zo erkend. Dat is een belangrijke verworvenheid, want ze stelt een einde aan een heleboel discussies die ons niet vooruit helpen.

Er is ook duidelijk afgesproken dat de randvoorwaarden, zoals afgesproken in het Vlaams regeerakkoord, niet gewijzigd worden. Ook dat is voor de N-VA een belangrijke verworvenheid.

Vraag is nu voor welke constructie we kiezen op dat natuurlijk tracé en met name wat betreft de derde Scheldeoeververbinding. Hierover is er nog geen definitieve beslissing genomen. Wel is er gekozen om verder onderzoek te doen naar de tunnelvariant. Dat is een interessante maar nieuwe piste en zal dus onderzocht moeten worden op het vlak van technische haalbaarheid, financiële haalbaarheid, snelle uitvoerbaarheid en veiligheid. En uiteraard moet de gekozen constructie een afdoende oplossing bieden voor de mobiliteitsproblemen. Ook die criteria zijn nu expliciet opgenomen in de beslissing van de Vlaamse regering. Als blijkt dat de tunnelvariant op deze drie criteria even goed scoort als de Lange Wapper, dan is dat te verkiezen en zullen wij mee onze schouders zetten onder dat project. Maar indien blijkt dat de tunnelvariant op één van die drie criteria minder goed scoort, dan keren we terug naar het beslist beleid en wordt dat onverkort uitgevoerd. Ook dat is nu door alle partijen aanvaard.

Auteur:
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be