Gemeente Waalwijk Gemeentelijke actie Graffiti te lijf!

Gemeentelijke actie Graffiti te lijf! bindt strijdt aan met grote straatbeeldvervuiler

De gemeente Waalwijk heeft er genoeg van! De afgelopen jaren wordt onze stad in toenemende mate vervuild door mensen die menen dat graffiti een kunstvorm is. Daarom start de gemeente Waalwijk een grondige opschoonactie. Onder de noemer Graffiti te lijf! worden racistische leuzen op gemeentelijke objecten/panden binnen 24 uur professioneel verwijderd. Alle overige graffiti, verdwijnen binnen vijf werkdagen na melding. De gemeente roept inwoners op om graffiti op gemeentelijke objecten/panden te melden via het Klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente Waalwijk, 0416-683456.

De meeste meldingen voor graffiti in de openbare ruimte betreffen de buurten: Winterdijk e.o., Wandelpark e.o., Winkelcentrum Waalwijk, Baardwijksestraat, Vredesplein. De meeste meldingen voor gebouwen betreffen: De Leest, gemeentelijke gebouwen in Sprang-Capelle en gemeentelijke gebouwen langs de Winterdijk. Verdere gemeentelijke inventarisatie laat zien dat naast gemeentelijke gebouwen vooral verkeersborden, straatmeubilair, elektriciteitskasten en diverse bruggen het regelmatig moeten ontgelden bij de graffitikunstenaars.

Biggelaar Groen BV
Na een aanbestedingstraject heeft de gemeente Biggelaar Groen BV uit Den Dungen aangesteld om alle gemelde graffiti van gemeentelijke objecten/panden te verwijderen. Daarnaast zal deze firma zo milieuvriendelijk mogelijke anti graffiti coatings aanbrengen en onderhouden op: de spoorbrug, muren in het Halvezolenpark en tunnels/viaducten van de N261. Op glas- en textielcontainers komt een speciale anti-plak coating. Door het bedrijf wordt geen graffiti verwijderd op particuliere objecten en elektrakasten (met uitzondering van racistische graffiti). Voor de elektriciteitskasten in de gemeente is energieleverancier Enexis verantwoordelijk.

Ontmoedigingstraject
Hiernaast is de gemeente enige tijd geleden in goede samenwerking met Tavenu een ander ontmoedigingstraject gestart, waarbij taakstraffers worden ingezet bij het reinigen van graffiti en illegale aanplakkingen.

Start pilot in centrum Waalwijk
Naast deze actie start de gemeente Waalwijk ook een pilot om particuliere panden en objecten te ontdoen van graffiti. Eigenaren/ huurders van panden in het centrum van Waalwijk kunnen als proef meeliften op dit initiatief. Voor 50 euro per pand, per kalenderjaar laat de gemeente graffiti binnen vijf werkdagen op vakkundige wijze van deelnemende particuliere panden verwijderen. De eigenaren/gebruikers die in het gebied van de pilot zijn gevestigd ontvangen binnenkort een brief met daarin het verzoek om mee te doen met deze opschoonactie.

Publicatie datum 30-03-2010