Gemeente Waalwijk Start pilot graffiti

Gemeentelijke opschoonactie Graffiti te lijf! betrekt centrumbewoners en -bedrijven

Onder de noemer Graffiti te lijf! is de gemeente Waalwijk een opschoonactie gestart om gemeentelijke panden en objecten te ontdoen van het straatbeeld vervuilende graffiti. Eigenaren/ huurders van panden in het centrum van Waalwijk kunnen als proef meeliften op dit initiatief. Voor 50 euro per pand, per kalenderjaar laat de gemeente graffiti binnen vijf werkdagen op vakkundige wijze van deelnemende particuliere panden verwijderen. De eigenaren/ gebruikers die in het gebied van de pilot zijn gevestigd hebben onlangs een brief ontvangen met daarin het verzoek om mee te doen met deze opschoonactie.

Graffiti is in toenemende mate een extra kostenpost voor eigenaren/gebruikers van centrumpanden in Waalwijk. Hierdoor blijft het tegengaan van deze vorm van vervuiling soms achterwege. En dat is jammer, want het ontsiert de openbare ruimte niet alleen, het geeft mensen ook een onveilig gevoel en bovendien gaat de uitstraling van de centrumpanden er op achteruit. Om dit tegen te gaan biedt de gemeente Waalwijk de panden, gelegen in het gebied, de mogelijkheid tegen een zeer laag tarief mee te liften op de gemeentelijke opschoonactie.

Deelname niet vrijblijvend
Deelname aan de opschoonactie is niet vrijblijvend, maar verplicht de deelnemers om graffiti (op eigen of andermans panden/objecten of bijvoorbeeld straatmeubilair) zo snel mogelijk te melden bij het Klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente (0416-683456). Na verwerking van de melding schakelt de gemeente een gecertificeerd schoonmaak-bedrijf in - Biggelaar Groen BV - om de vervuiling te verwijderen. Dit gebeurt binnen vijf werkdagen nadat de melding is binnengekomen! Bij melding van vervuiling op een particulier centrumpand dat niet meedoet aan de opschoonactie onderneemt de gemeente géén actie. Het waarom hiervan koppelt de gemeente terug aan de melder.

Ontmoedigingstraject gestart
Naast deze zogeheten symptoombestrijding is de gemeente enige tijd geleden in goede samenwerking met Tavenu een ander ontmoedigingstraject gestart, waarbij taakstraffers worden ingezet bij het reinigen van graffiti en illegale aanplakkingen

Publicatie datum 30-03-2010