Gemeente Nuth


Coalitievorming gemeente Nuth

Onder leiding van het CDA hebben in de drie weken na de verkiezingen de coalitiebesprekingen plaatsgevonden. De onderhandelaars van het CDA, Jacques van den Berg, Jan Waltmans en Fons Heuts hebben met alle partijen gesprekken gevoerd, waarbij de inzet was een zo breed mogelijk draagvlak in de raad van Nuth, (17 zetels) te realiseren.

Â

Alle partijen hebben volop de gelegenheid gehad om hun inbreng te leveren waarna een overzicht werd opgesteld waaruit de overeenkomsten en de verschillen tussen de partijen duidelijk werden. Met de partijen die het dichtst bij elkaar lagen werden vervolggesprekken gevoerd, waarbij dieper op diverse zaken werd ingegaan. Met name werd aandacht besteed aan de gevolgen van de rijksbezuinigingen die er staan aan te komen en aan de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers van Nuth.

Â

De onderhandelaars van het CDA, de CDA gemeenteraadsfractie en het CDA afdelingsbestuur zijn daarbij tot de conclusie gekomen dat de huidige coalitie CDA, PvdA en Leefbaar Nuth de meest gewenste combinatie is om Nuth de komende vier jaar te gaan besturen. Aangezien de stemverhouding in de raad dan slechts een minieme meerderheid van 9 tegen 8 zetels telt zijn er nog gesprekken geweest met de overige fracties om te bezien of er nog mogelijkheden waren om de coalitie uit te breiden met een of meerdere partijen. Deze gesprekken hebben nog niet tot resultaat geleid.

Â

De nieuwe coalitie heeft uitgesproken dat zeker goed gekeken zal worden of door de overige partijen aangeleverde wensen ingebracht kunnen worden in een coalitie programma, dat indien dit raadsbreed gedragen wordt kan dienen als basis voor een raadsprogramma.

Â

De partijen zijn overeengekomen dat het bestaande beleid kritisch tegen het licht zal worden gehouden, gezien de financiële problematiek in de komende jaren.

Het gesloten akkoord zal voornamelijk bestaan uit voortzetting van het reeds ingezette beleid, waarbij weinig ruimte is voor nieuwe wensen..Â

Â

De coalitie kiest voor 4 deeltijdwethouders die tezamen 2,25 fulltime wethouders leveren, evenveel formatie als de drie wethouders in de vorige periode hadden. Hierdoor wordt de gemeente niet opgezadeld met extra meerkosten en wachtgelden.

Â

De wethouders worden: CDA Jacques van den Berg 65%, Fons Heuts 30 %; PvdA Funs Pluijmaekers 65% en Leefbaar Nuth Ber van den Heuvel 65%. De wethouders behouden in grote lijnen de portefeuilles zoals in de vorige raadsperiode. De coalitie geeft aan verheugd te zijn dat Fons Heuts deel gaat uit maken van het nieuwe college van B&W. Zijn jarenlange ervaring als wethouder van Nuth zal zeker in de komende tijd, waarin moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, goed van pas komen.

Â

Â