Groen!

Geen juridische obstakels om nucleaire winsten af te romen

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 30 maart 2010 in "Klimaat en energie"

Het Grondwettelijk Hof oordeelt dat er geen problemen zijn met de heffing van 250 miljoen die kernenergieproducenten betaald hebben in 2008. De wet wordt niet vernietigd, en de Staat zal de 250 miljoen dus niet moeten terugbetalen aan de kernenergieproducenten. âDit is een opsteker voor het energiebeleid, want dit impliceert dat er geen juridische obstakels bestaan om de woekerwinsten van de nucleaire sector echt af te romen. Jaarlijks komen die winsten neer op 2 miljard euro voor alle kerncentrales samenâ aldus Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid Groen.

Meer nog, deze winsten kunnen perfect afgeroomd worden via een wet. Dit hoeft helemaal niet geregeld worden via deals of akkoorden met de sector. "De regering moet durven om alle achterpoortjes te sluiten. Daarbij mag niet meer gaan over willekeurige bedragen in willekeurige wetten, of deals afgesloten in onderonsjes met de energiesector. De enige juiste weg, is een wetgevend kader dat transparant en niet-discriminatoir is" aldus Tinne Van der Straeten. Wat het Hof in haar arrest onderlijnt is dat de heffing geoorloofd is, omdat de middelen ingezet worden voor het energiebeleid van het land: ter versterking van de bevoorradingszekerheid, ter bestrijding van de stijgende energieprijzen. "Hier is nog veel werk aan de winkel. De middelen zijn gewoon in de begroting terecht gekomen, en werden niet bestemd specifiek voor het energiebeleid. Niets houdt de regering echter vandaag tegen om het geld alsnog te gebruiken voor de financiering van windenergie op zee. Met 250 miljoen heb je dan zelfs nog geld over. " aldus Tinne Van der Straeten.

Voor de groenen is het belangrijk dat het natte vingerwerk, zoals de bijdrage van 250 of 500 miljoen stopt, en vorm krijgt in een degelijk wetgevend kader. "De Europese Commissie heeft de nucleaire deal al op losse schroeven gezet met de uitgebreide vragenlijst die ze naar België stuurde. De regering moet nu werk maken aan het werkelijk afromen van de winsten. De middelen moeten gebruikt worden voor investeringen in groene energie, energie-efficiëntie, een verbetering van de marktwerking om de willekeurige prijsstijgingen te voorkomen." volgens Tinne Van der Straeten.

Er kan wel nog een probleem opduiken voor de heffing van 250 miljoen voor 2009. Daar zegt de wet immers letterlijk dat het bedrag zal worden aangewend voor de Rijksmiddelenbegroting. Naar de letter van het arrest zou dit dus niet kunnen.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be