Groen!

Ministers Crevits en Smet vangen bot bij Vlaams begrotingsminister Muyters

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 27 maart 2010 in "Algemeen"

De eensgezindheid in de Vlaamse regering rond de begroting is ver zoek. Ministers Crevits, Smet en ook minister-president Peeters willen extra geld uitgeven, Muyters wil nog meer gaan besparen. Zoals het er nu naar uitziet komt er geen extra geld voor wegenherstel en worden onze kinderen vanaf september in het beste geval in containerklassen geproptâ¦

De regering Peeters II wil zich ontpoppen als investeringsregering. Althans binnen enkele jaren. Dan zou er een schoolpremie komen, een Vlaamse kinderbijslag, een Vlaams Energiebedrijf,.. Maar voor het zover is, wordt eerst de broeksriem aangehaald. De Vlaamse begroting moet op twee jaar tijd terug in evenwicht gebracht worden. Alle departementen moeten 5% besparen op hun apparaatskosten, en 2,5% op hun loonmassa. Groen! Fractieleider Filip Watteeuw: "Bovendien wordt er nog eens extra gesnoeid bij de VDAB, bij de Lijn, bij de VRT,... De logica is hier ver zoek. Terwijl andere regeringen de crisis trachten te bezweren door extra te investeren, stelt de Vlaamse regering zich op als een boekhouder zonder enige toekomstvisie. Al te simplistisch stelt ze begrotingsevenwicht gelijk aan goed bestuur. Maar de blinde besparingen van vandaag zijn de maatschappelijke lasten van morgen."

De Vlaamse regering moet vertrekken van de echte noden. Groen! wil dat de Vlaamse regering investeert vanaf vandaag in een groene economie, via structurele innovatie en investeringen in duurzame energie, huisvesting, mobiliteit, onderwijs. Pas investeren vanaf 2012 is rampzalig voor Vlaanderen.

Twee maanden na de begrotingsgoedkeuring wordt de regering Peeters ingehaald door de feiten. De Vlaamse wegen liggen er belabberd bij. In september dreigen duizenden kinderen zonder school te zitten. Ook de tekorten in de kinderopvang blijven schrijnend. Op vlak van groene energie bengelen we achteraan. Dit zijn geen nieuwe noden. Iedereen kon dit al lang zien aankomen. De ministers Crevits en Smet zijn wel tot inzicht gekomen, minister Muyters niet.

"Als begrotingsminister Muyters zijn zin krijgt, dan dreigt het beleid van de Vlaamse regering stil te vallen," aldus Filip Watteeuw: "De begroting van 2010 voorzag 264 miljoen euro bijkomende uitgaven voor nieuw beleid, o.m. voor een werkgelegenheidsplan en voor kinderopvang. Nu dreigt dit beleid opnieuw op de helling te komen staan. Voor het begrotingsjaar 2010 hopen op nog meer efficiëntiewinsten is ongeloofwaardig. Bovendien heeft de SERV al aangegeven dat er voor 2011 een bijkomende besparingsinspanning nodig is van 672 miljoen Euro. In amper drie begrotingsjaren meer dan 4 miljard besparen is te veel. Er is nood aan een nieuw evenwicht: besparen waar het mogelijk is en investeren waar het nodig is. Zoniet dreigt de stilstand Vlaanderen te verlammen."

Contact: Filip Watteeuw
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter