Rijksvoorlichtingsdienst

IJZ: Gemeenten ontbreekt zicht op recidive bij jongeren

Gemeenten ontbreekt zicht op recidive bij jongeren

Utrecht, 30 maart 2010

Het voorkomen en de aanpak van recidive bij jongeren is geen speerpunt van het lokale beleid. De gehanteerde aanpak van organisaties en voorzieningen binnen de verschillende gemeenten richt zich niet specifiek op recidiverende jongeren. Hierdoor ontbreekt het zicht op de omvang van het probleem binnen de gemeente. Dit staat in het rapport "De lokale aanpak en preventie van recidive onder jongeren" dat Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) heeft aangeboden aan de minister van Justitie.

De ernstige gevolgen van recidive voor de maatschappij en de jongere zelf en de benodigde integrale aanpak vormden voor Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) aanleiding voor een onderzoek. Op welke wijze werken organisaties en voorzieningen samen om recidive onder jongeren aan te pakken en te voorkomen. ITJ heeft dit gedaan in vier gemeenten: Den Haag, Hellevoetsluis, IJsselstein en Lelystad.

De werkwijze binnen de vier gemeenten rondom de aanpak en preventie van recidive onder jongeren is in grote lijnen identiek. Gemeenten stellen zich actief op om een goede regierol in te vullen. Een complicerende factor bij de samenwerking om recidive te voorkomen en aan te pakken is het feit dat de justitile keten erg verschilt van de zorgketen en de hulpverleningsketen, met andere partners, andere doelen en andere verantwoordelijkheden.

Aan de vier gemeenten heeft ITJ aanbevelingen ter verbetering voorgesteld:

â- Focus in beleid en aanpak op recidiverende jongeren. â- Betrek ketenpartners; maak gebruik van elkaars kennis en aanbod. â- Geef nazorg aan jongeren een structurele plaats in de aanpak. â- Creëer ketenregie omtrent de aanpak en preventie van het probleem; realiseer verbinding tussen de ketens. â- Evalueer structureel.

Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) is een samenwerkingsverband van vijf rijksinspecties: Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Inspectie van het Onderwijs, de Inspectie jeugdzorg, de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Inspectie Werk en Inkomen.

ITJ onderzoekt maatschappelijke problemen rondom jongeren die een intersectorale aanpak vergen. Daarbij kijkt ITJ in hoeverre organisaties er gezamenlijk in slagen het maatschappelijk probleem op te lossen. ITJ kijkt of het belang van het kind voorop staat bij de activiteiten die organisaties ondernemen.