Rijksvoorlichtingsdienst

Van Bijsterveldt consulteert scholieren via Hyves

Voor een goede invoering van de maatschappelijke stage is staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) op zoek naar de mening van scholieren. Daarom lanceert zij op dinsdag 30 maart op het ministerie van OCW een Hyvespagina die geheel in het teken staat van de maatschappelijke stage. Daar kunnen scholieren, maatschappelijke stageaanbieders en scholen leren van elkaars ervaringen. "De Hyvespagina is een uitstekend podium voor jongeren om ervaring te delen. Ik verwacht niet alleen hosanna, maar ook een scherpe en kritische blik. Dat draagt alleen maar bij aan een succesvolle invoering van de maatschappelijke stage. Ik kijk uit naar al die krabbels!", aldus Van Bijsterveldt.

Jongerenambassadeurs

Tijdens de lancering waren ruim 40 jongerenambassadeurs aanwezig die aankomende maanden op middelbare scholen voorlichting gaan geven over de maatschappelijke stage. De scholieren komen uit heel het land: Helmond, Leeuwarden, Maastricht en Amsterdam. De jongerenambassadeurs hebben een training gekregen over voorlichting geven en campagne voeren. De inzet van sociale media is daarin steeds belangrijker. Met een handzaam videoapparaat gaan zij hun ervaringen vastleggen en publiceren op http://masteams.hyves.nl.

Inbreng

De staatssecretaris zal de discussies op internet nauwgezet volgen en met filmpjes reageren op de inbreng van de jongeren. De beste tips en ideeën van scholieren die bijdragen tot een succesvollere invoering van de maatschappelijke stage, maken kans bewaarheid te worden. "Ten slotte zijn de scholieren zelf de belangrijkste ervaringsdeskundigen", voegt de staatssecretaris er aan toe.

Maatschappelijke stage, goed voor elkaar

Vanaf 2011 volgt elke leerling tijdens de middelbare school een maatschappelijke stage. Elke school bepaalt zelf wanneer en hoe de maatschappelijke stage wordt gegeven. Een maatschappelijke stage duurt 72 uur voor vwo-leerlingen, 60 uur voor havo-leerlingen en 48 uur voor scholieren in het vmbo en het praktijkonderwijs.