Wageningen Universiteit en Researchcentrum plantencelwanden in melkveevoeding
Grote belangstelling voor Internationaal Symposium Plantencelwanden in Melkveevoeding

30 mrt 2010

Ruim 220 deelnemers uit 22 landen namen deel aan het symposium âRol van plantencelwanden in voeding van melkkoeienâ op 22 en 23 maart j.l. in Wageningen. Dit internationale symposium werd georganiseerd door het Centrum Diervoeding samen met Lallemand Animal Nutrition. Op 22 maart gingen vijf sprekers in op de verschillende aspecten over celwanden in de melkveevoeding. Op 23 maart bezochten de deelnemers het proefbedrijf âDe Markeâ. Het thema van het symposium was een beter en duurzamer gebruik van plantencelwanden als voer voor melkkoeien.

Centrum Diervoeding
Het Centrum Diervoeding is een alliantie van het cluster Diervoeding van Wageningen UR Livestock Research in Lelystad, de leerstoelgroep Diervoeding van Wageningen University en de divisie Voeding van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. De drie partners binnen dit centrum bundelen hun kennis ter bevordering van onderzoek en onderwijs in de diervoeding.

Plantaardig producten steeds belangrijker
Duurzaam gebruik van plantaardige producten, inclusief plantencelwanden, wordt in de nabije toekomst steeds belangrijker. Gras en restproducten van de productie van voedingsmiddelen en biobrandstof bevatten veel plantencelwanden. Deze zijn echter niet geschikt als voedselbron voor mensen, omdat de mens plantencelwanden niet kan verteren. Toch kunnen plantencelwanden voor de mens benut worden. Herkauwers zoals melkkoeien en schapen kunnen wél plantencelwanden verteren en omzetten in geschikt voedsel voor de mens zoals melk en vlees. De herkauwer is daarom belangrijk voor de groeiende vraag naar dierlijke eiwit in de komende decennia.

Goed management verbetert celwandvertering
Uit de lezingen van de inleiders John Cone (Wageningen University), Michael Allen (Michigan State University, VS), Ana Lourenço (Universiteit van Tràs-os-Montes & Alto Douro, Portugal), André Bannink (Wageningen UR Livestock Research) en Charles Sniffen (Fencrest LCC, VS) vielen een aantal gezamenlijke conclusies te trekken.
Goed management tijdens de productie van celwanden (groei, oogst, opslag) en tijdens het voeren (verstrekken van ruwvoer, toevoeging probiotica) heeft een positieve invloed op de vertering van celwanden. Het verbeteren van de celwandvertering verhoogt de voeropname en de voedselvoorziening van de koe. Door een betere vertering van ruwvoer kan de krachtvoerbehoefte dalen en de uitstoot van methaan verlaagd worden. Om koeien plantencelwanden goed te laten gebruiken moet niet alleen gelet worden op celwandkwaliteit maar op alle componenten in het rantsoen.

De Marke
Op proefbedrijf De Marke wordt verkend hoe de celwandfractie in het geteelde gras optimaal is te benutten bij een sterk verlaagde bemesting. De symposiumdeelnemers bespraken met medewerkers van Wageningen UR Livestock Research, hoe het proefbedrijf en het Interregproject âDairymanâ daarmee omgaan.

Proceedings
Een PDF van de proceedings kunt u hier bekijken Zie het origineel