Gemeente Leeuwarden

Awareness Day Awareness Day

Kinderen gingen hun afval achterna op Awareness Day

Bron: gemeente Leeuwarden (30-03-2010)

Meer dan tweehonderd Leeuwarder basisscholieren bezochten vrijdag 26 maart 2010 het Ecopark de Wierde van Omrin.

Tijdens deze speciale `Awareness Day´ beleefden zij, samen met milieuwethouder Isabelle Diks en gedeputeerde Hans Konst, in deze ultramoderne milieustraat wat er met hun afval - van begin tot eind - gebeurt.

De kinderen zijn eerst op een weegbrug voor vrachtwagens gewogen. Ze keken naar een scheidings- en bewerkingsinstallatie, en bezochten ook de valkenier van het terrein. Hierdoor leerden de kinderen de problematiek rondom afvalscheiding kennen en kwamen ze te weten hoe zij afval kunnen voorkomen en het beste met afval kunnen omgaan.

Het bezoek aan het Ecopark is onderdeel van een basisschoolprogramma van het bewustwordingsproject ´Awareness afval in Fryslân´. Andere onderdelen zijn een speciaal lesprogramma, een knutselwedstrijd met afval en een wedstrijd onder de scholen: welke school maakt de grootste positieve verandering door en veroorzaakt minder afval? De prijzen voor deze ´beter-met-afval´ wedstrijd zijn een voetbaldoel en een kunstwerk/afvalbak die door studenten van het Friesland College worden gemaakt en vrijwel volledig uit hergebruikte materialen bestaan. Voor Mbo-studenten is ook een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het project is gekoppeld aan de jaarlijks terugkerende Himmelwike.

De initiatiefnemers van het Awareness project Kunststofafval zijn OMRIN, Gemeente Leeuwarden en de Friese Milieu Federatie. Het is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân.