Diergaarde Blijdorp


---

Blijdorp muilkorft haaien: een wereldprimeur!
30-03-2010

Diergaarde Blijdorp gaat een aantal zwartpunthaaien muilkorven. In het grote haaienbassin van het Oceanium bleken deze haaien zich regelmatig tegoed te doen aan hun medebewoners. De dierverzorgers hebben hiervoor een unieke methode bedacht: muikorven.

Haaien zijn eenvoudig in trance te brengen (tonic immobilisation) door met de hand zachtjes over de snuit van de haai te wrijven en het dier vervolgens op de rug te draaien. Dit is o.a. door Discovery Channel goed in beeld gebracht; op Wikipedia staat het ook uitgelegd. De haai die in trance roerloos drijft, kan dan voorzien worden van een speciaal ontworpen muilkorfje.

Duikers zullen de muilkorf vòòr het voeren verwijderen zodat de dieren wel hun gewone voer kunnen eten. Het muilkorfje laat voldoende water door om de haai te laten ademen, maar weerhoudt het dier om een hapje te nemen uit de school valse haringen.

De haaien in Blijdorp worden eens per 2 dagen gevoerd door middel van targettraining. Deze unieke voedermethode is ook door Blijdorp ontwikkeld. Om eten te krijgen moet de haai met zijn snuit een target aanraken, hoort kliksignaal en krijgt vervolgens voer. Zo kunnen verzorgers ook haaien voor bijvoorbeeld medisch onderzoek lokken.

Na het geslaagde targettraing project heeft Diergaarde Blijdorp weer een primeur te pakken. Volgens marien bioloog Michael Laterveer is er in een publiek aquarium nog nooit eerder een dergelijk onderzoek uitgevoerd.

Voor de voedersessie van donderdag aanstaande zullen de haaien van een muilkorfje worden voorzien. Bezoekers van Blijdorp kunnen dit proces live volgen vanuit de tunnel door het enorme haaienbassin. Aanvang: 13.00 uur. Vanaf vrijdag zal het filmpje hiervan op het YouTube-kanaal Diergaarde Blijdorp bekeken kunnen worden:
http://nl.youtube.com/diergaardeblijdorp