Gemeente Purmerend

Reactie gemeente op vrijspraak na dodelijk ongeval

30 maart 2010

Gemeente loopt alle verkeerslichten na - De gemeente Purmerend heeft afgelopen week kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank over een dodelijk ongeval aan de Gorslaan. Bij het tragische ongeval is de 7-jarige Sylvia van den Brande uit Purmerend overleden. De vrachtwagenbestuurder is door de rechtbank vrijgesproken. In het vonnis is de rechtbank onder meer ingegaan op de werking van de verkeerslichten. De rechtbank is van mening dat deze ten tijde van het ongeval te kort waren afgesteld. Het vonnis is inmiddels besproken met de politie. Hoewel de uitspraak in principe nog niet onherroepelijk is, neemt de gemeente de uitspraak zeer serieus.

Ondanks dat veel verkeerslichten al jaren met dezelfde instellingen functioneren, wil de gemeente het zekere voor het onzekere nemen. Direct na het ongeval zijn de bewuste verkeerslichten op advies van de politie aangepast. Voor de instelling van verkeerslichten gelden overigens geen wettelijke normen.

Besloten is om op korte termijn de verkeerslichten op alle kruisingen in de stad te inventariseren. Dit betekent dat de gemeente de instellingen van alle verkeersregelinstallaties bekijkt. Vervolgens zet de gemeente deze af tegen de adviezen van het CROW, een gezaghebbende Nederlandse organisatie met kennis over verkeer en vervoer. Zo nodig worden maatregelen getroffen.