GroenLinks


GroenLinks wil aan de slag met recht op flexibele werktijden

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent heeft met veel plezier en instemming het eindrapport `De discussie voorbij' van de Taskforce Deeltijd Plus gelezen. Volgens haar analyseert de commissie helder wat er nu schort aan de emancipatie van vrouwen én mannen en komt met concrete voorstellen om het tij te keren. Het volgende kabinet kan er meteen mee aan de slag en daar werkt GroenLinks graag aan mee.

"Ik ben erg gecharmeerd van het voorstel voor een wettelijk recht op flexibele werktijden. Mocht een volgend kabinet dit niet oppakken, dan zal GroenLinks opnieuw met een initiatiefwet komen", aldus van Gent.

Ook het voorstel om bij de herziening van de studiefinanciering te kijken op welke wijze we er voor kunnen zorgen dat de arbeidparticipatie wordt bevorderd, is interessant. Van Gent: "Er bestaat natuurlijk geen arbeidsplicht, maar ik vind het ook raar dat er nu een lagere aflossing geldt als je er zelf voor kiest niet te gaan werken. Studeren kost de samenleving immers veel geld."

GroenLinks heeft het kabinet de afgelopen tijd achter de broek gezeten en is zelf met eigen initiatieven gekomen, onder andere op vaderverlof, langdurend zorgverlof en thuiswerken. Dat was hard nodig, want het kabinet Balkenende wilde alles maar overlaten aan de sociale partners en wees continu op de keuzevrijheid van ouders.

De Taskforce Deeltijd Plus stelt daarover zeer terecht dat we nu gevangen zitten in een verlammende vicieuze cirkel van tegenstrijdige wetgeving en verouderde infrastructuur. De werkelijkheid bestaat niet uit keuzevrijheid voor ouders of mantelzorgers. De werkelijkheid bestaat uit lange wachtlijsten voor kinderopvang en buitenschoolse opvang, uit een chaos in de gastouderopvang, uit overbelaste mantelzorgers die geen recht hebben op verlof, uit slecht betaalde deeltijdbanen voor vrouwen die daarom niet economisch zelfstandig zijn, uit keihard sappelen en met grote moeite alle bordjes in de lucht houden.

Aan die werkelijkheid moet zo spoedig mogelijk een einde komen. GroenLinks blijft zich daar voor hard maken, ook richting een nieuwe kabinetsperiode.

De belangrijke GroenLinks emancipatie-initiatieven van de afgelopen jaren vind je hier:
Initiatiefwet vaderverlof
Initiatiefwet langdurend zorgverlof
Voorontwerp initiatiefwet thuiswerken
Nota Werken zonder zorgen?!
Handtekeningenactie `Handen af van de kinderopvang'