Nederlandse Vereniging van Journalisten

Verkoop titels en nieuwe organisatiestructuur Reed Business

dinsdag 30 maart 2010 | Reed Business Information RBI verkoopt 16 titels aan Eisma Media Groep en gaat zich concentreren op de overgebleven B2B-titels, zo bericht Villamedia. Hiervoor wordt een vereenvoudigde organisatie neergezet met drie redactionele clusters, elk met een overkoepelende hoofdredacteur. Aanstaande donderdag praat de NVJ met medewerkers in Doetinchem over de procedureafspraken. Volgende week wil de NVJ een afspraak met de directie.

Marktleidende titels zoals Agrarisch Dagblad, Boerderij, Distrifood en Misset Horeca, zullen in de nieuwe organisatiestructuur onder een van de clusters Land- & Tuinbouw', `Food & Horeca' of `Logistiek & Mobiliteit' vallen. Elk cluster heeft een editiorial manager die verantwoordelijk wordt voor meerdere titels. Redacteuren zullen voor zowel print als website moeten schrijven. In de toekomst zal de inhoud voor de helft door freelancers worden gemaakt, nu is dat nog een kwart.

NVJ-secretaris Yvonne Dankfort vreest dat in de nieuwe constructie de eigenheid van het tijdschrift verloren gaat. `Ik maak me zorgen over het behoud van kwaliteit. Ten eerste vallen de bladen onder clusters waar meerdere titels onder vallen, ten tweede zal straks de helft van de inhoud gevuld worden door freelancers. Het kan niet anders dan dat je het werkproces daarmee verandert.' Daarnaast wordt van redacteuren verwacht dat zij zich voortaan multimediaal inzetten. Dankfort: `Daar moet in elk geval tegenover staan dat mensen goed worden geschoold.' Ook maakt de secretaris zich zorgen om de eigen pensioenverzekering van Reed Business. `De vraag is in hoeverre het pensioenfonds het vertrek van zoveel mensen kan opvangen.'
Verder zal ze nauwlettend de gevolgen voor het Agrarisch Dagblad volgen. Recent werd hier een reorganisatie aangekondigd waarbij acht arbeidsplaatsen verloren gaan.

Eisma Mediagroep uit Leeuwarden neemt met de 16 titels ook de 52 medewerkers over. Het betreft de titels: Bouwwereld, Aannemer, Schildersvakkrant, Zzp-er in de bouw, Bouwproducten.nl, Installatie, Sanitair Design, Paardenkrant, Bit, Horses.nl, Hengstenboek, TTM, Bestelauto, Het Schaap, Piloot & Vliegtuig en Vismagazine. Recent opende Eisma vestigingen in Doetinchem en Maarssen. `We hopen dat de titels in Doetinchem kunnen blijven,' aldus Yvonne Dankfort. `Verder zal het totaalpakket aan arbeidsvoorwaarden gelijkwaardig moeten zijn.'