Gemeente Almere

Start ontwikkeling Kustzone Almere Poort

30-03-2010

kustzone Almere en Amvest ronden onderhandelingen af. In Almere Poort wordt - tegen de huidige economische trend in - gestart met de grootschalige gebiedsontwikkeling van de Kustzone in het nieuwe stadsdeel Almere Poort. De gemeente Almere en beleggingsmaatschappij Amvest sloten daartoe eerder een overeenkomst af die in de afgelopen weken, mede op verzoek van de Almeerse gemeenteraad, verder is verbeterd. Belangrijke aanpassingen zijn dat er ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van een bijzonder woonzorg concept en een optimalisatie van het planresultaat en de winstdeling.

Op 18 februari 2010 heeft de Almeerse gemeenteraad unaniem besloten de selectieprocedure voor de Kustzone af te ronden door het aanbod van Amvest te aanvaarden, en gaf het college daarbij de opdracht de overeenkomst te verbeteren. Deze aanvullende onderhandelingen zijn nu afgerond. Wethouder Adri Duivesteijn is tevreden over het resultaat: "We hebben de overeenkomst op verschillende punten aangescherpt; punten die de stad allemaal ten goede zullen komen. De weg is vrij om te starten met deze spectaculaire gebiedsontwikkeling, waarmee we een voor ons nog onbekende mate van stedelijkheid toevoegen. In Almere, een stad met grote aantallen grondgebonden woningen, komt een nieuw en uniek centrumgebied, met hoogbouw, overdekt parkeren en een integratie van functies als wonen, werken, horeca en leisure."

De overeenkomst met Amvest is op verschillende punten verbeterd, zodat de kwaliteit en het resultaat van het plangebied worden verhoogd en de sociale component op bijzondere wijze wordt ingevuld. Zo wordt een deel van de sociale woningen ontwikkeld volgens een bijzonder woonzorg concept. Op deze manier wordt ruimte gecreëerd voor mensen met een zorgvraag, met een woonkwaliteit die elders in de stad maar moeilijk te vinden is. Mochten de sociale woningen na dertig jaar worden omgezet in koopwoningen, dan vloeit 50% van de boekwinst terug naar de gemeente. Ook de winstdeling op koopwoningen is verhoogd. In de oorspronkelijke aanbieding zou 25% van de winst van de koopwoningen terugvloeien naar de gemeente, na de laatste onderhandelingsslag is dit ruim 33%. Daarnaast garandeert Amvest een verbetering van de grondopbrengsten (EUR5 miljoen) door het plan nog verder te verbeteren. Tenslotte hebben de gemeente en Amvest afgesproken dat Amvest zal bijdragen aan de promotie en marketing van de Kustzone.

Het plan

In het door Amvest ontwikkelde plan `Duin' wordt uitgegaan van een strand- en duingebied van formaat, op de rand tussen polder en water. Drie grote, nieuw aan te leggen zandduinen - bergen tot wel tien meter hoog - zijn karakteristiek voor het plan. Deze duinen zorgen niet alleen voor een strandgevoel; de aanleg van duinen leidt ook tot hoogteverschillen, waardoor veel van de woningen uitkijken over het water. De drie duinen die haaks op de dijk liggen, verbinden het lange strand met het achterliggende gebied. De duinen voegen zich tussen de oudste bosgebieden van Almere, die omgevormd worden tot een waardevol bos- en krekenlandschap. Het zoetwatermilieu maakt plantengroei mogelijk die normaal niet in de duinen voorkomt. Ook komt er een boulevard langs de haven waar mensen kunnen flaneren, zodat de Kustzone het karakter van een badplaats krijgt.

Het woonaanbod is zeer divers. De Kustzone richt zich op een brede doelgroep, in zowel de huur- als koopsector. Het plan bevat appartementen en eengezinswoningen in de duinen, villa's in de bossen, woningen in woontorens en strandwoningen met een tuin die aan direct het zand grenst. Daarnaast is ruimte voor horeca en werkgelegenheid, en ontstaat een levendige en sfeervolle boulevard. Met `Duin' ontwikkelt Amvest een uniek gebied, met een bijna `on-Almeerse' stedelijkheid. Er wordt in hoge dichtheden (gestapeld) gebouwd. Daarmee wordt de ambitie om te differentiëren in woningen en doelgroepen verwezenlijkt. Naast het woonprogramma voorziet het plan ook in ruimte voor winkels, horeca, werkgelegenheid en leisure. In totaal gaat het om circa 3.000 woningen, 120.000 m² aan kantoorruime, 16.000 m² aan horeca en detailhandel en 44.000 m² aan leisure.

Stakeholders

Amvest, de vastgoedbelegger van twee grote Nederlandse institutionele beleggingsfondsen, hoort bij de selecte groep Nederlandse marktpartijen die in staat is een dergelijke omvangrijke ontwikkeling tot een goed einde te brengen. Juist omdat een vastgoedbelegger zich per definitie voor langere termijn verbindt aan de stad, is een partner als Amvest van strategisch belang voor de ontwikkeling van Almere. De gemeente kiest dan ook principieel voor dergelijke partijen; stakeholders die niet vertrekken na opleveren, maar zich verantwoordelijk voelen voor het beheer op de lange termijn.

De strategie van een ander gronduitgiftebeleid - de keuze voor beleggers en corporaties - is bijzonder succesvol gebleken. Want met de ontwikkeling van de Kustzone wordt niet alleen een nieuw en onderscheidend woonmilieu gecreëerd, maar wordt tegelijkertijd een uniek recreatiegebied aan de metropoolregio toegevoegd. Tegelijkertijd wordt een krachtig, positief signaal afgegeven in de richting van andere bouwprojecten; zelfs in crisistijd kan worden gestart met ambitieuze, grootschalige gebiedsontwikkelingen. Winter 2009