Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Onstuimig weer in aanloop naar Pasen
30 maart 2010 - Buien met hagel, onweer en windvlagen bepalen de komende dagen het weer in West-Europa. De Engelse Met. Office waarschuwt op meteoalarm.eu in verschillende regio's in het noorden van Engeland en Schotland voor een sneeuwjacht. Witte Pasen (23/24 maart) 2008, lokaal lag 10 cm sneeuw (foto: Jacob Kuiper, KNMI/WPI)
Witte Pasen (23/24 maart) 2008
In ons land wordt geen sneeuw verwacht maar kunnen de buien wel vergezeld gaan van hagel en onweer. In combinatie met een harde wind en windstoten doet het weer op de laatste dag van maart en begin april meer aan herfst dan aan het voorjaar denken. Het onstuimige weer hangt samen met een actieve depressie die het Noordzeegebied binnentrekt. Achter die depressie steekt een krachtige noordwestelijke wind die in Schotland de winter weer even terugbrengt.

Ook tijdens de Paasdagen blijft het wisselvallig al wordt het weer dan wel minder onstuimig. Het Paasweer (maart roert zijn staart en april doet wat ie wil) laat vaker te wensen over. Twee jaar geleden toen Pasen al op 23 maart werd gevierd viel er in ons land zelfs een dik pak sneeuw. Eerste Paasdag was met 7 graden vorst in het oosten zelfs de koudste Pasen in ruim veertig jaar. Vorig jaar werd het in De Bilt op eerste Paasdag (12 april) 19 graden, maar 's nachts trokken vanuit Duitsland flinke onweersbuien over ons land.

Zulke winterse weersomstandigheden hoeven we dit jaar tijdens de Paasdagen in ons land niet te verwachten maar fraai is het Paasweer in de meeste landen in Europa niet. Pas na Pasen lijkt de temperatuur weer wat op te lopen.

Meteoalarm.eu
Meer informatie over het weer in Europa op www.meteoalarm.eu, het platform voor weerwaarschuwingen van de nationale Europese weerdiensten.

Paasweer nader Verklaard
In onze rubriek Nader Verklaard en onder Verder Lezen vindt u alle informatie over het Paasweer sinds 1901 en hoe de Paasdatum wordt bepaald.

Eerste uitgave: 30-03-10