Ingezonden persbericht

Inhuldiging van het nieuwe Eugeen Van Mieghem Museum

Op dinsdag 30 maart om 15 uur wordt U uitgenodigd op de persvoorstelling van het nieuwe Eugeen Van Mieghem-museum op de Ernest Van Dijckkaai nr. 9, Antwerpen (aan de Scheldekade schuins tegenover het Steen).

Het museum wordt plechtig geopend die dag om 18.30 uur door de Antwerpse schepen van cultuur Philip Heylen.

Het imponerende gebouw "Het Redershuis" uit 1896 werd door de Koninklijke Belgische Redersvereniging aangekocht en gerestaureerd om er haar kantoren in onder te brengen en in een gebaar van mecenaat stelt de KBRV het gelijkvloers van deze ruimte voor 20 jaar ter beschikking van het Eugeen Van Mieghem Museum.

Het unieke pand geniet grote bekendheid omdat er vroeger op de eerste verdieping het bekende restaurant La Rade was gevestigd. Het schitterende interieur van museaal niveau is van de hand van de Antwerpse decorateur Henri Verbuecken (1848-1926) die studeerde aan de academies van Antwerpen en Parijs en die van een internationale reputatie genoot. Zijn opdrachtgever was de koopman Gustave Albrecht (die in 1908 tot schepen van de Antwerpse haven werd benoemd) die zijn huis in 1896 liet inrichten in een unieke combinatie van Arts & Crafts en Art Nouveau stijl. Het gebouw zelf werd getekend door de bekende architect Joseph Hertogs (1861-1930).

Het oeuvre van Eugeen Van Mieghem (1875-1930) kent momenteel internationale belangstelling. Dit jaar opent in Philadelphia een Van Mieghem-retrospectieve met zijn werken over de emigranten van de landverhuizers van de Red Star Line. In de Verenigde Staten worden dit jaar ook 12 lezingen over zijn werk georganiseerd in New York, Los Angeles en Philadelphia (o.a. met steun van het Belgisch Consulaat-Generaal in New York).

Het nieuwe Eugeen Van Mieghem Museum op het gelijkvloers van het Redershuis toont ca. 150 werken van de kunstenaar waaronder heel wat nieuwe bruiklenen.