De Haagse Hogeschool

IFRAME: /images/pobtrans.gif

Alle tijd om te denken in het onderwijs?

Uitreiking essaybundel lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk De Haagse Hogeschool

Op dinsdag 30 maart van 16.30 â 17.30 uur wordt het eerste exemplaar van de essaybundel âAlle tijd om te denkenâ van het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk van De Haagse Hogeschool uitgereikt aan Rob Brons, de nieuwe collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool.

De essaybundel

Tien tegen één dat u het druk heeft. Ook binnen het onderwijs dringt de jachtige cultuur door. Ruim de tijd nemen voor relevante vragen als âWe willen studenten een kritische houding aanleren, maar kan het onderwijs stevige kritiek wel aan?â en âWe willen jonge mensen voorbereiden op de toekomst, maar kan er over de toekomst van de jeugd wel iets zinnigs gezegd worden?â lijkt vaak niet mogelijk.

Deze en andere filosofische vragen die in de essaybundel gesteld worden kunnen geplaatst worden onder twee noemers: âkritisch denkenâ en âtijd en cultuurâ. Met deze themaâs houdt het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk van De Haagse Hogeschool zich al enige tijd bezig. Dat heeft geresulteerd in de essaybundel âAlle tijd om te denkenâ waarin lector Marli Huijer en haar kenniskring bovenstaande vragen op een eigen én filosofische manier benaderen. Het eerste exemplaar wordt op dinsdag 30 maart uitgereikt aan Rob Brons, de nieuwe collegevoorzitter van De Haagse Hogeschool.

Programma

16.00 â 16.30 uur Ontvangst

16.30 â 16.40 uur Opening

16.40 â 16.45 uur Inleiding op de essaybundel â door Marli Huijer, lector Filosofie en Beroepspraktijk

16.45 â 17.10 uur Reflectie door overige auteurs

17.10 â 17.25 uur Intermezzo door filosofisch duo âDe Gebroeders Meesterâ

17.25 â 17.30 uur Officiële uitreiking essaybundel aan Rob Brons, collegevoorzitter De Haagse Hogeschool

17.30 uur Afsluiting met borrel

Over het lectoraat Filosofie & Beroepspraktijk

Het lectoraat richt zich op de relatie tussen filosofie en praktijk, tussen denken en doen. Het thema tijd krijgt daarin speciale aandacht, omdat tijd een van de meest ordenende principes van het individuele en sociale leven is. In het spreken heerst bovendien het vooroordeel dat denken tijd kost en daarmee ten koste van het doen gaat. Dat oordeel is terecht als een filosoof zich op een berg of in de studeerkamer terugtrekt om na te denken. Filosofie kan echter ook in de drukte van alledag, de stad, het bedrijfsleven, de markt of school worden bedreven. Praktijk en filosofie zijn in dat geval nauw verweven: de praktijk geeft aanleiding tot nieuwe vormen van denken, het denken biedt de kans praktijken nieuw vorm te geven.

Het lectoraat bestaat uit lector prof.dr. Marli Huijer en kenningskringleden Henriëtta Joosten, Matthijs Fleurke, Bert van den Bergh, Jean Jaminon en Sieglinde Seijffer. Recentelijk afgestudeerde student Sander de Leeuw liep stage bij het lectoraat en heeft ook een bijdrage geleverd aan de essaybundel.

Meer informatie over het lectoraat: www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraatfb