Gerechtelijke organisatie

Hoge Raad doet op 30 maart uitspraak in een zaak over verkiezingsfraude in Landerd

Den Haag, 26 maart 2010 - In deze zaak heeft het hof Den Bosch een kandidaat gemeenteraadslid veroordeeld voor fraude bij de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 in het stemdistrict Compostella in Zeeland (gemeente Landerd). De verdachte heeft de stemmachine zo gemanipuleerd dat anders dan de persoon die zijn stem uitbracht bedoelde, een stem werd uitgebracht op de verdachte. Eerder was het gemeenteraadslid door de rechtbank vrijgesproken (zie LJN BA2478). Het hof heeft hem in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden (zie LJN BC2171).
Deze veroordeling is gebaseerd op overtreding van art. 127 Wetboek van Strafrecht (bedrog bij verkiezingen), met als strafmaat een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of een geldboete.

De procedure bij de Hoge Raad
De verdachte heeft cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het hof. Volgens de advocaat van de verdachte, mr. Th.J. Kelder in Den Haag, heeft het hof de oplegging van de straffen onvoldoende gemotiveerd.
Advocaat-generaal mr. A.J. Machielse heeft op 12 januari 2010 de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof Den Bosch te vernietigen en de zaak terug te wijzen naar dat hof om de zaak opnieuw te behandelen.

De Hoge Raad doet op dinsdag 30 maart, 12.00 uur, uitspraak in deze zaak.
Een samenvatting van die uitspraak zal om 12.30 uur per email naar de pers worden gestuurd. Tegelijkertijd zal die samenvatting, met doorklik naar de volledige uitspraak, op de website hogeraad.nl worden gepubliceerd.

Op dinsdag 30 maart zal tussen 12.30 en 14.00 uur een persraadsheer via onderstaand telefoonnummer bereikbaar zijn voor een toelichting op de uitspraak.

Den Haag, 26 maart 2010
mw. mr. E. Hartogs, griffier
Tel 070 â 3611236

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 26 maart 2010